Amerikai bankvezér: Londonnak az EU-ban kell maradnia

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank igazgatója szerint Nagy-Britannia az Európai Unió tagja kell maradjon, hogy London továbbra is a világ komoly pénzügyi fővárosa legyen.

Gary Cohn bankelnök elmondta, hogy a pénzügyi vállalkozások Londonban szeretnének maradni, és számukra az lenne a legjobb, ha a britek az EU tagjai maradnának.

BBC szerint egyes cégek attól tartanak, hogy az uniós tagállamok költségeket rónak a brit székhelyű bankokra az EU-ban, ha Nagy-Britannia távozik az unióból. Néhány üzleti adat arra inti Nagy-Britanniát, hogy húzza ki az EU-ban.

Cohn hangsúlyozta, az Egyesült Királyságnak rendkívül fontos, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat Londonban tartsa. A vezérigazgató hozzátette: Mindannyian azt szeretnénk, hogy London maradjon – ez a mi európai központunk.

A bankelnök úgy gondolja, egy nagy pénzügyi főváros található az Egyesült Királyságban, mely Európa része is, és ez mindenki számára a legjobb dolog.

Kamal Ahmed pénzügyi szakértő szerint a népszavazás lehetősége továbbra is fennáll, ha a májusi brit választásokat a Konzervatív Párt nyeri. Ezzel növekedhet a félelem a külföldi bankokban, akik székhelyüket az Egyesült Királyságon kívül helyezhetik.

A szakértő szerint a kilépés odáig vezethet, hogy az EU útlevél szabályokat vezet be, ami azt jelenti, hogy a bankoknak el kell költözniük más EU-s tagországokba, mellyel magasabb költségekkel is szembesülnének. Az útlevél lehetővé teszi most, hogy a pénzügyi vállalkozások üzleti tevékenységet folytassanak bármely Európai Gazdasági Térségbe tartozó államban az egységes piacra vonatkozó irányelvek szerint. A kilépés után ezt a jogot egy egyesült királyságbeli vállalat elveszítheti.

Korábban az üzleti vezetők, köztük a Brit Iparszövetség és a Virgin vezetője, Sir Richard Branson is azt mondta, a briteknek az unióban kellene maradniuk.

Paul Sykes, Nagy-Britannia egyik leggazdagabb embere, és az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) legnagyobb támogatója szintén a kilépés mellett van. Az üzletember szerint a fő politikai pártok szolgaként támogatják az Európai Uniót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.