Amerikai állampolgárságot kért, hogy perelhessen az amerikai embargó miatt

Levélben folyamodott személyes találkozóért és szükség esetén amerikai állampolgárságért az Egyesült Államok elnökéhez, Barack Obamához Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, hogy a Washington által ellene bevezetett szankciók ügyében amerikai bíróság előtt védekezhessen.
„Arra kértem az Egyesült Államok elnökét, hogy amerikai állampolgárságot adományozzon nekem, hogy helyi bíróság járjon el annak ügyében, hogy az amerikai pénzügyminisztérium szankciós listára tett" - mondta Iljumzsinov vasárnap a FIDE bakui tanácskozásán TASZSZ orosz hírügynökség szerint. „Azt akarom, hogy ügyemben az eljárást amerikai földön, amerikai törvények szerint folytassák le" - tette hozzá.

A TASZSZ és más hírügynökségek által kiadott jelentést követően Berik Balgabajev, a FIDE oroszországi képviseletének vezetője a BBC orosz nyelvű szolgálatának kijelentette: helytelen az az interpretáció, amely szerint Iljumzsinov amerikai állampolgárságért folyamodott volna. Mindössze kifejezte készségét annak felvételére, ha arra szüksége lesz ahhoz, hogy megvédelmezze érdekeit az Egyesült Államok területén. Az Interfax hírügynökség szerint a FIDE elnöke így fogalmazott: „Miután nem engedtek be az Egyesült Államokba, hogy találkozzam az engem szankciós listára tett amerikai pénzügyminisztérium képviselőivel, levelet küldtem az Egyesült Államok elnökének, amelyben találkozót kértem tőle."

A RIA Novosztyi szerint a FIDE elnöke így beszélt: „Azt akarom, hogy (az amerikai elnök) fogadjon engem és készen állok az igazságos amerikai törvények szerinti eljárásra. Ha kell, kész vagyok felvenni az amerikai állampolgárságot és bebizonyítani az igazamat."

Kirszan Iljumzsunov a jelentések szerint hangsúlyozta, hogy felmentése esetén bocsánatkérést és kártérítést fog követelni az amerikai pénzügyminisztériumtól és megígérte, hogy a kapott összeget a sakk fejlesztésére fogja fordítani. (Iljumzsinov májusban azt közölte, hogy 50 milliárd dollárra perelte be a washingtoni pénzügyi tárcát.)

A FIDE elnöke tavaly novemberben amiatt a vád miatt került a listára, hogy anyagi támogatást nyújtott a szíriai kormánynak, és fellépett annak érdekében. Iljumzsinov azt állította, hogy ezt az amerikai pénzügyminisztérium semmilyen bizonyítékkal sem támasztotta alá.

Mint azt az orosz médiának korábban elmondta, mielőtt szankciós listára tették volna, három hónapot kapott az amerikai pénzügyi tárcától, hogy 200 kérdésre válaszoljon. Kifejezte készségét, hogy Washingtonba utazzon, és ott poligráfos hazugságvizsgálatnak vesse alá magát, de sem idézést nem kapott az Egyesült Államok fővárosába, sem pedig kiegészítő kérdéseket.

Iljumzsinov azt állította, hogy ő csak sakk-készleteket ajándékozott a szíriai vezetőknek. A szövetségi elnök az ellene folytatott vizsgálatban való együttműködését az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának is felajánlotta.

A FIDE elnöke a szankciók értelmében nem írhat alá szerződéseket és megállapodásokat az Egyesült Államokban, nem vezethet ott bankszámlát, és nem lehet 51 százaléknál magasabb részesedése amerikai cégekben. Augusztus végén nem engedték felszállni a Delta Egyesült Államokba tartó járatára, a légitársaság szerint azért, mert nem volt érvényes vízuma.

A multimilliomos vállalkozó Iljumzsinov, aki 1993 és 2010 között a Kalmük Köztársaság elnöke, majd vezetője volt, 1995 óta a FIDE elnöke. Tisztségében hatszor választották újra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.