Amerikában robbant volna a jemeni bomba

Az Egyesült Államok keleti partvidéke felett robbant volna fel az a pokolgép, amelyet a minap találtak egy teherszállító repülőgép gyomrában az egyik angliai repülőtéren - közölte az eddigi vizsgálatok eredményét összegezve szerdán a Scotland Yard.

A szerkezetet, amelyet nyomtatókban használatos festékpatronokba rejtettek, a közép-angliai East Midlands repülőtéren - a legnagyobb brit légi teheráru-elosztó központban -, a UPS csomagtovábbító vállalat MD-11-es teherszállító repülőgépének rakományában fedezték fel október végén. A gép Jemenből érkezett és Chicagóba tartott, a nyomtatópatronba rejtett robbanószerkezetet egy helyi zsinagógának címezték.

A szerkezetet előző éjjel találták meg az angliai repülőtéren, ahol a gép üzemanyag-felvétel céljából leszállt. Repülési szakértők már a pokolgép fellelése után hangot adtak annak a véleményüknek, hogy a készítőinek magas műszaki tudásáról tanúskodó robbanószerkezet minden bizonnyal út közben lépett volna működésbe, és ebből a szempontból óriási szerencse volt, hogy a repülőgép köztes technikai megálló nélkül nem tudta megtenni a Jemen és Chicago közti távolságot, mert így időben el lehetett távolítani a raktérből az átalakított patronokat. A brit elhárítás (MI5) - állítólag szaúdi hírszerzési forrásoktól - információt kapott a merényletkísérletről, és ennek alapján találták meg a gyanús rakományt az MD-11-es fedélzetén.

Hasonló - szintén Jemenben feladott - pokolgépet találtak Dubajban is egy repülőgép rakterében. Az incidens nyomán terrorriadó volt több európai és amerikai repülőtéren, és a hatóságok számos teherszállító repülőgépet átvizsgáltak.

A brit kormány az eset után elrendelte, hogy 500 grammnál nagyobb súlyú festékpatronok légi csomagszállítmányként nem vihetők be Nagy-Britanniába, illetve onnan ki, sőt e festékpatronok tranzitszállítmányként sem érinthetnek brit repülőtereket. Ez utóbbi tilalom alól csak olyan ismert légi szállítmányozó cégek kaphatnak mentességet, amelyeknek biztonsági ellenőrzési eljárásait előzőleg a brit közlekedési minisztérium elfogadja.

Nagy-Britannia a Jemenben és Szomáliában feladott légi teherszállítmányok nagy-britanniai fogadására teljes tilalmat rótt ki. A kormány azzal az indokkal terjesztette ki e tilalmat Szomáliára, hogy az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya és a Szomáliában tevékenykedő terrorcsoportok kapcsolatban állnak egymással, és a szomáliai főváros repülőterének biztonsági ellenőrzése "aggályos".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.