Amerikában is sugároz az al-Dzsazíra

Az Egyesült Államokban is sugározza adásait keddtől az al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab hírtelevízió. Saját hírcsatornával lép az amerikai médiapiacra.

Az Al-Jazeera America nevű hírcsatorna a CNN, a Fox News és az MSNBC hírtelevíziók versenytársa lesz. Az új, New York-i székhelyű hírtelevíziónak 11 szerkesztősége van szerte az országban, és több mint 45 millió néző foghatja majd adásait.

Az al-Dzsazíra egy évtizede próbálkozik azzal, hogy saját hírtévével jelenjen meg az amerikai médiapiacon. Az idén januárban vásárolta meg az Al Gore egykori amerikai alelnök által alapított Current tévét, és keddtől, helyi idő szerint délután három órától sugározza saját adásait a Current helyén.

Az Al-Jazeera Americának sikerült magához csalogatnia számos ismert amerikai tévést, köztük a CNN több veterán újságíróját is. A The New York Post című napilap úgy tudja, hogy az új hírtelevízióban óránként csak hatpercnyi reklámidő lesz, nagyjából kétszer kevesebb, mint általában a többi amerikai hírcsatornában.

A katari székhelyű al-Dzsazírát 1996-ban alapították, és mára a világ egyik legnézettebb hírtelevíziójává vált, mintegy hetven tudósítói irodája van világszerte. Az Egyesült Államokban azonban komoly bírálatok érték amiatt, hogy többször biztosított nyilvánosságot Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet néhai vezetőjének. Az elmúlt években az al-Dzsazíra internetes angol nyelvű adása nagy népszerűségre tett szert az amerikai felhasználók körében is, de a hírtelevízió beindításával az internetes adást leállítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.