Amerikában is hír lett a jobbikos uszítás

Az AP hírügynökség Baráth Zsolt parlamenti kiszólását kapta fel. Megszólalt az amerikai magyar lobbi is, személyesen Orbán Viktort kérve fellépésre az antiszemita uszítás ellen.

Antiszemitizmusa miatt széles körben bírált beszéde után lemondásra szólítanak Magyarországon egy szélsőjobboldali képviselőt – adta hírül az AP. Az amerikai hírügynökség a jobbikos Baráth Zsolt keddi parlamenti felszólalására figyelt fel. A politikusnak keddi i parlamenti felszólalásában az 1882-1883-as tiszaeszlári vérvádról sikerült értekeznie. A 130 évvel ezelőtti perben a helyi zsidókat vádolták meg egy keresztény lány, Solymosi Eszter elrablásával és rituális meggyilkolásával. Miután az Európa-szerte visszhangzó ügyben a vádlottakat felmentették, Magyarországon magasra csaptak az antiszemita indulatok. Baráth gyakorlatilag ezekkel a megnyilvánulásokkal összhangban kedden arról beszélt, hogy Solymosit „zsidók ölhették meg”. Mint mondta, fokozatosan erősödik az új világrend, a „világhódítók hatalmát pedig csak az igazság kimondásával lehet megtörnünk”.

Beszéde után a Jobbik képviselőjét az LMP és az MSZP is mandátuma visszaadására szólította fel, Fónagy János fideszes államtitkár pedig úgy fogalmazott, a Jobbik ne csodálkozzon, ha a tiszaeszlári vérvád felemlegetése nyomán a világ úgy ítélkezik róluk, ahogy a magyar társadalom józanabbik fele és a bíróság tette akkor. „Baráth évszázados sebeket tépett fel” – idézte az AP az államtitkár szavait.

Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője az ügy kapcsán arról beszélt: „Mindennapi tapasztalatunk, hogy a magyar Országgyűlésben kezd megengedhetővé válni a rasszista és antiszemita beszéd. Úgy ítéljük, hogy a helyzet komolysága példa nélkül áll a magyar demokrácia két évtizedes történetében” – nyilatkozta a rabbi az AP híre szerint. Köves eseti etikai bizottság felállítására szólította fel Lezsák Sándor házelnököt a jobbikos képviselő felelősségre vonása érdekében.

Megszólalt az ügyben az amerikai magyar lobbi is, amelynek vezetője, Lipták Béla mérnök professzor, az 1956-os műegyetemi 16 pont egyik szerzője személyesen Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult: „Mivel a tiszaeszlári vérvád felemlegetése aljas antiszemita uszítás, amely nemcsak feltépi az évszázados és ma már begyógyult sebeket, de még alá is támaszthatja a nyugati médiában a magyarság ellenségei által terjesztett olyan rosszindulatú vádakat, hogy Magyarországon él az antiszemitizmus és a fajgyűlölet, tisztelettel kérem Miniszterelnök Urat, hogy mint a FIDESZ elnöke, kezdeményezze az Országházban egy olyan ötpárti közös nyilatkozat megszavazását, mely egyhangúlag elítéli és egy magyar képviselőhöz méltatlannak nyilvánítja Baráth Zsolt hazug és uszító felszólalását” – írja Lipták a lapunkhoz is eljuttatott levélben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.