Amerikában enyhék az influenzás esetek, de készülnek a vészhelyzetre

Noha az amerikai elnök vasárnap egészségügyi szükségállapotot rendelt el az USA-ban észlelt húsz, megerősített sertésinfluenza-megbetegedés nyomán, az illetékesek tompítani igyekeztek ennek élét, és óvakodtak a pánikkeltéstől.A húsz beteg közül csak egyet kell kórházban ápolni. A tőzsde is érzékenyen reagált a sertésinfluenza terjedésének eshetőségére.

Mossunk gyakran kezet, ha betegnek érezzük magunkat, ne szálljunk repülőre, sőt maradjunk otthon, ha rosszul érezzük magunkat, a beteg gyerekeket pedig ne engedjük iskolába - ezeket ajánlja az Egyesült Államokban élőknek Richard Besser, a szövetségi Betegségmegelőzési Központok megbízott igazgatója.

Nem kell a Mexikóban elhangzottakat követnünk, így maszkot viselnünk, kezet is foghatunk egymással, csókot válthatunk. Besser szerint felelősen jártak el azok, akik New York-ban és Texasban egy-egy iskola bezárásáról döntöttek, de nem szükséges tömegesen követni a gyakorlatot.

Noha az amerikai elnök vasárnap egészségügyi szükségállapotot rendelt el az USA-ban észlelt húsz, megerősített sertésinfluenza-megbetegedés nyomán, az illetékesek tompítani igyekeztek ennek élét, és óvakodtak a pánikkeltéstől.

Ez a golfozását félbe sem szakító Barack Obamának annyira jól sikerült, hogy a Fehér Ház sajtófőnökét faggató újságírók azon tanakodtak: az elnök vajon nincsen tisztában a helyzet komolyságával, vagy szándékosan nyugalmat akar tükrözni?

Az amerikai megbetegedések öt szövetségi államra terjednek egyelőre ki, és jóval enyhébb lefolyásúak a mexikóiaknál: csak egy páciens szorul kórházi kezelésre. Egyes esetekben megállapítható a déli szomszéddal való kapcsolat, így például a két kansasi beteg egyike is járt nemrég Mexikóban, mint ahogyan annak a New York, Queens városrészében fekvő iskolának a diákjai közül is többen ott töltötték a tavaszi szünetet, ahol kilenc tanuló sertésinfluenza-tesztje lett pozitív.

Kalifornia egészségügyi hatóságai viszont azt közölték: az USA legnépesebb államában jelentett hét eset közül egyik beteg sem járt a határ túloldalán, és sertésekkel sem került kapcsolatba. Kanadában két betegről tudnak, egy harmadik állampolgárukat pedig a család tájékoztatása szerint leromlott állapota miatt a torontói egészségügyi intézmények nem fogadják, így nem térhet haza Mexikóból. Ezt hivatalosan nem erősítették meg, de a Facebook közösségépítő portálon támogató csoportja szerveződött a 29 éves fiatalasszonynak.

- Arra számítok, hogy idővel több súlyos eset lesz - nyilatkozta Richard Besser. Janet Napolitano belbiztonsági miniszter "szokványos eljárásnak" nevezte a járványügyi vészhelyzet kihirdetését, és így jellemezte: "Olyan, ez mint a hurrikánveszély. Azt jelenti: pénzalapokat nyithatunk meg, és más lépéseket is teszünk. Aztán lehet, hogy a hurrikán nem is pusztít." A miniszter az 50 milliós influenza-elleni készlet egynegyedét szabadította fel.

Tom Inglesby, a Pittsburghi Egyetem Biobiztonsági Központjának igazgatóhelyettese úgy véli: a hatóság közel áll hozzá, hogy szükség esetén a lakosság egynegyedének kezeléséhez szükséges hatóanyaggal rendelkezzék. A határőrök különösen odafigyelnek az országba érkezők közül azokra, akik betegnek, levertnek látszanak, és kikérdezhetik, orvosi vizsgálatnak is alávethetik őket.

A nagy amerikai légitársaságok arról számoltak be: az utasok eddig nem törölték tömegesen mexikói járatfoglalásaikat, de sok a módosítási kérelem; a többi közt az American és a Continental Airlines is lehetővé teszi, hogy a jegyeket pótdíj felszámítása nélkül is átfoglaltassák.

Nem Amerikában lennénk, ha a tőzsdét nem érintette volna a járvánnyal kapcsolatos spekuláció. Az árutőzsdén a nyersolaj ára öt százalékot esett a határidős elektronikus kereskedésben, mivel a félelmek szerint egy járvány még jobban visszafoghatja a világgazdaságot. Az értéktőzsde is a papírok értékének esésével nyitott, a dollár, mint általános tartalékvaluta erősödött, miként a jen is, Japán szigetország jellegével magyarázhatóan

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.