Amerikában a legrosszabb betegnek lenni

Minden második amerikai, aki betegsége miatt folyamatos kezelést, gondozást igényelne, az emelkedő egészségügyi költségek miatt mind ritkábban kerül orvoshoz. Az Egyesült Államokban betegeskedők ellátását hét másik ország egészségügyi rendszerével hasonlították össze a Commonwealth Fund kutatói.

Betegnek lenni sehol sem jó, de a Health Affairs című szakfolyóirat cikke szerint az Egyesült Államokban a legrosszabb. A tanulmány 7500 amerikai beteg kezelését, ellátását hasonlította össze hét, iparilag fejlett ország - Ausztrália, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Kanada, Németország és Új-Zéland - egészségügyi szolgáltatásához. A hét, leggyakoribb és legtöbb gondot okozó betegségben szenvedőket - magas vérnyomás, cukorbetegség vagy depresszió és ízületi panaszok - vették be a vizsgálatba.

A vizsgálat vezetői, Gerard F. Anderson és Biance K. Frogner hangsúlyozták, hogy az Egyesült államok 2005-ben egy főre 6401 dollárt költött egészségügyre, ami kétszerese a többi OECD ország átlagának.

"Politikusaink szívesen mondják, hogy a mi országunkban a legmagasabb szinvonalú az egészségügyi ellátás" - írták a tanulmány szerzői. "Ideje volna, hogy leszámoljunk több ilyen illúzióval. Ez igaz néhány, kiemelkedően jó intézetre, de aligha igaz az amerikai lakosság többségére".

A folyamatos kezelést igénylő amerikai betegek 54 százaléka a növekvő költségek miatt nem jár rendszeresen orvosi ellenőrzésre, laboratóriumi vizsgálatra és nem váltja ki a folyamatosan szedendő gyógyszereit. A másik hét országban ez csak 7-36 százalékban fordul elő.

Ráadásul az amerikaiak 42 százaléka volt kénytelen az előző esztendőben ezer dollárnál magasabb összeget költeni olyan betegség miatt, amelynek kezelését biztosítása nem fedezte. Efféle a brit a betegeknek csak négy, a hollandoknak nyolc százalékával esett meg.

Az Egyesült Államokra az is jellemző, hogy a rossz szervezés miatt az egészségügyben a betegek rengeteg időt vesztenek. Minden harmadik megkérdezett személy elmondta, hogy amikor szükség lett volna rá, a lelet vagy laboreredmény nem volt elérhető vagy fölöslegesen megismételték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.