Amerika örül Petraeus kinevezésének

Ha a tálibok árulnának részvényeket, akkor azok ára biztos nagyot zuhant volna a szerdai bejelentés után - írta optimistán a The Washington Post publicistája arról, hogy David Petraeus tábornok veszi át az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok főparancsnoki tisztségét.

Ő Stanely McChrystal tábornokot váltja, aki a The Rolling Stone magazinban megjelent portréban lekezelőn nyilatkozott a washingtoni vezetésről.

Az amerikai sajtó örömmel fogadta Petraeus - az iraki csapatlétszám-növelés sikere kovácsának és a felkelésellenes (counterinsurgency) startégia kidolgozójának - kinevezését. Ám elemzők arra is rámutatnak: Barack Obama elnök újabb kényszerpályára lavírozta magát, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy 2011. nyarán nem lehet majd megkezdeni a csapatleépítést Afganisztánban, és elképzelhető, hogy Petraeus további erősítést kér. - Mindig is mondtam, hogy Afganisztán nehezebb csata lesz - közölte a tábornok Irakra utalva.

Ugyanakkor Petraeus mellett szól, hogy jól ismeri az összes szereplőt Afganisztánban és Pakisztánban, nem kell bajlódnia a bemutatkozásokkal. Politikailag és diplomáciailag sokkal érzékenyebb katonáról van szó, aki a sajtóval is okosabban bánik, mint McChrystal. (Kérdés persze, hogy McChrystal nyilatkozataiban mennyi volt a tudatos provokáció, hiszen tudott a cikk tartalmáról, és világos, elege volt a washingtoni intrikákból.)

Afganisztánban azonban rosszul állnak a dolgok: a déli Helmand tartomány stabilizálása sokkal tovább tart és nagyobb áldozatokkal, mint arra az amerikai katonai vezetés számított. A Kandahar városára, a talibán "szülővárosára" koncentráló katonai akció pedig az afgán vezetők és a helyiek tiltakozása miatt késik. Eközben a NATO-misszió vezetőinek egy korrupt afgán kormánnyal kell szót érteniük, egyben kivédeni Pakisztán manipulációit.

Petraeusnak pedig emellett meg kell győznie saját katonáit az új, civileket megóvó művelet-végrehajtási szabályok helyességéről, ami nagyobb veszélynek teszi ki az amerikai katonákat. Elemzők figyelmeztetnek: Obamának muszáj helyreállítania a polgári-katonai egyensúlyt a háború irányításában, és megszüntetnie az állandó kiszivárogtatásokat, intrikákat. Így felmerül a kérdés, nem kellene-e leváltania a Petraeus-McChrystal féle startégia ellen lobbizó kabuli nagykövetet, Karl Eikenberryt és a térséggel különmegbízottját, Richard Holbrooke-ot is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.