Amerika nem kér a guantánamói rabokból

Egyetlen amerikai szövetségi állam sem mutat hajlandóságot arra, hogy befogadjon guantánamói rabokat - írta a pénteki The Washington Times.

Barack Obama elnök - aki ígéretet tett, hogy jövő januárjáig bezárja a Kuba szigetén kialakított fogolytábort - nem talál egyetlen államot sem, amelyik szívesen elhelyezné börtöneiben a terrorgyanús rabokat.

Obama csütörtöki kairói beszédében is megerősítette, hogy bezáratja Guantánamót, de még azok az államok sem akarnak befogadni rabokat, amelyeknek szenátorai támogatják az elnök elhatározását.

"Nemleges a válaszunk, túlzsúfoltak a börtöneink" - utasította el a javaslatot a vermonti börtönügyi kormánymegbízott, pedig az állam mindkét szenátora elfogadhatónak tartja, hogy a rabok közül néhányat maximális biztonságú amerikai fegyházakban helyezzenek el. "Nem törekszünk erre, pont" - szögezte le a lapnak a michigani demokrata párti kormányzó szóvivőjén keresztül arra a kérdésre, hogy napirenden van-e foglyok befogadásának kérdése.

A The Washington Times azt írta: egyetlen szövetségi állam kormányzói hivatala sem válaszolt igennel az azzal kapcsolatos megkeresésre, hogy befogadnák a világ legveszélyesebb terroristáit. Csaknem mindegyik hivatalnak napokba telt a válaszadás, némelyik állam vezetése nem kommentálta a kérdést.

Az újság rámutatott: Obama az ügyben már kénytelen volt egy lázadást megélni a Capitoliumon, amikor a képviselőház és a szenátus is leszavazta az elnök által kért 81 millió dollár folyósítását a Gitmóként emlegetett kubai börtöntábor bezárására.

A kormány még nem közölte, hogy az Egyesült Államokon belül konkrétan hol gondolja elhelyezni a rabokat, de eddig a leghalványabb célzásokra is gyors hárítással reagáltak az állami hatóságok. A leggyakrabban emlegetett három helyszín - Alexandria, Norfolk és Quantico - mindegyike a keleti parti Virginia államban található.

Az amerikai felnőtt lakosság egyébként teljességgel megosztott Guantánamo bezárásában: 47 százalék támogatja Obama javaslatát, 47 százalék pedig nem ért egyet azzal.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.