Amerika nem akar változtatni a megfigyelés módszerein

Magasabb fokozatba kapcsolt a Fehér Ház és az amerikai titkosszolgálatok „offenzívája”, amelyben arról próbálják meggyőzni az amerikaiakat: legális és nem túlzott a telefonforgalom megfigyelése, illetve az internetes adatgyűjtés, amelyet végeznek.

Hétfőn maga az elnök vette védelmébe egy interjúban a PBS tévécsatornán a programot, amely szerinte teljesen transzparens. És ismét biztosította a nézőket: senki nem hallgatja le az amerikaiak beszélgetéseit, az Edward Snowden által leleplezett programok pedig már több terrorcselekményt meghiúsítottak. Azt is elmondta: a témában megbeszélést tart majd egy civilekből álló, a magánélettel és polgári szabadságjogokkal foglalkozó tanácsadó testülettel. 

Kedden Keith Alexander, a digitális adatgyűjtésre szakosodott titkosszolgálat, az NSA vezetője vett rész a kérdésben tartott első nyilvános kongresszusi meghallgatáson. Itt elmondta: a 2001 szeptember 11-i terrortámadások óta több mint 50 terrorcselekményt hiúsítottak meg ezek a programok, ezek közül 10 az Egyesült Államokat is érintette.

Sean Joyce, az FBI igazgató-helyettese két példát is említett: megakadályozták, hogy két San Diego-i férfi pénzt juttasson az al-Kaida szomáliai tagjainak. Egy másik meghiúsult terv pedig a New York-i tőzsde felrobbantásáról szólt. Alexander azt ígérte: 24 órán belül több ilyen példát is megoszt a képviselőház, illetve a szenátus hírszerzési bizottságának tagjaival. Az NSA-főnök tábornok úgy fogalmazott: Snowden "visszafordíthatatlan és jelentős" károkat okozott az amerikai nemzetbiztonságnak. 

Alexandert egyébként nem fogadták túlzottan barátságtalan és kemény kérdések: mind a republikánus, mind a demokrata honatyák többsége védelmébe vette a titkosszolgálat módszereit – jelentette a Reuters. „Amikor elül a botrány, feltehetően minden marad a régiben. Nem úgy tűnik, mintha lenne itt egy jelentős koalíció, amely változtatni akar a dolgokon” mondta a hírügynökségnek Darrell West, a Brookings elemző intézet munkatársa.

Snowden: nem vagyok kínai kém

Mindeközben a feltehetően továbbra is Hongkongban bujkáló Snowden is elmondta a maga verzióját. A brit Guardian honlapján válaszolt az olvasók kérdéseire egy körülbelül egyórás chatelés keretében. Itt a vádakra reagálva hangsúlyozta: nem kínai kém. Ha így lenne, akkor egyenesen Pekingbe repült volna, és ott átadta volna az illetékeseknek a titkos dokumentumokat.

Azt is elmondta: igaz, hogy Izlandon kérne menedéket legszívesebben, ám nem repülhetett oda egyenesen, mert az gyanút kelthetett volna munkahelyén, ahol 30 nappal korábban jelenteni kell a tervezett utazásokat. Félt, hogy feltartóztatták volna.

Kérdésre válaszolva elmondta: fenntartja azt az állítását, hogy a megfelelő biztonsági teszteken átesett technikusok az amerikai titkosszolgálatoknál bárkit lehallgathatnak vagy bárki emailjeit elolvashatják. "Ennek a korlátai politikaiak, nem technikaiak, és előbbiek bármikor változhatnak. Az ellenőrzések pedig felületesek, nem teljesek és könnyű őket átverni" írta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.