Amerika miatt szakad a japán kormány

Kilép a kormánykoalícióból a japán Szociáldemokrata Párt, mert nem ért egyet az Okinava szigetén működő amerikai támaszpont áthelyezéséről elfogadott kétoldalú megállapodással.

A döntést vasárnap hozta meg a párt rendkívüli kongresszusa. A szociáldemokraták szerint Hatojama Jukio kormányfő nem teljesítette választási ígéretét, ezért távoznia kell posztjáról.

Fukuszima Midzuho, a szociáldemokraták elnöke pénteken már nem is írta alá a kétoldalú megállapodást jóváhagyó kormányhatározatot. Ennek nyomán a kormányfő menesztette a fogyasztóvédelemért és a csökkenő születési arány rendezéséért felelős tárca nélküli miniszter posztjáról Fukuszimát.

A szociáldemokrata párt meglehetősen kicsi, ezért távozása nem fenyeget kormányválsággal. A tavaly szeptemberben megalakult kabinet vezető erejének, a balközép irányzatú Japán Demokrata Pártnak (DPJ) 310, a szociáldemokratáknak pedig hét helye van  a 480 tagú alsóházban, míg a 242 tagú felsőházban a szociáldemokraták öt, Hatojama pártja és többi szövetségese pedig 122 mandátummal bír. Gondot jelenthet az, hogy július közepén felsőházi választásokat tartanak a szigetországban. Bár a felsőház jelentősége és politikai súlya kisebb, mint az alsóházé, a kormánykoalíció azt kockáztatja, hogy a szociáldemokraták nélkül elveszíti többségét, ami pedig akadályozhatja a törvények elfogadásának sima menetét.

A miniszterelnök pénteken arra kérte a szociáldemokratákat, hogy fontolják meg döntésüket, és ne lépjenek a koalícióból. Egyúttal ismét bocsánatot kért azért, mert a tavalyi választási kampányban tett ígéretét nem teljesítette, így Okinaván marad az amerikai támaszpont. A napokban kirobbant koreai válságra hivatkozva azonban rámutatott, hogy a Futenma bázisra - amelyen az 1960-as biztonsági paktum alapján a Japánban állomásozó mintegy 47 ezer amerikai katona több mint fele teljesít szolgálatot - helikopterei  és repülőtéri infrastruktúrája miatt vészhelyzetekben szükség van.

A pénteken aláírt, a 2006-os megállapodással gyakorlatilag azonos megállapodás értelmében a jelenleg Okinava déli részén, egy városi agglomeráció kellős közepén elhelyezkedő amerikai támaszpontot ugyanakkor a sziget egy kevésbé sűrűn lakott északi városa, Nago közelébe költöztetik át. A felek fontolóra veszik, hogy egyes katonai kiképző létesítményeket az Okinavával szomszédos Tokunosima szigetre, vagy akár Japánon kívülre helyezhetnek át.

Némi habozás után Hatojama a múlt hétvégén utazott el Okinavára, ahol a sziget kormányzójától és a nyilvánosságtól is bocsánatot kérve töredelmesen bevallotta, hogy nem áll módjában felszámolni az amerikai jelenlétet. Bár ezt többek között a régió biztonságát veszélyeztető észak-koreai fenyegetéssel indokolta, a közvélemény eg csepppet sem hatódott meg: egy, a bejelentésére szervezett tüntetésen százezer ember követelte távozását. Hatojamának és az általa vezetett Demokrata Pártnak tavaly éppen azzal az ígérettel sikerült megtörnie a liberális demokraták fél évszázados de facto egyeduralmát, hogy megválasztása esetén azonnal hozzálát az okinavai bázis felszámolásához. Japánban az amerikai katonák ténykedése már közutálatnak örvend: 1995-ben pédául egy kislány megerőszakolása, 2004-ben egy felelőtlenség miatt bekövetkezett helikopterbaleset borzolta a kedélyeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.