Amerika már Kim Dzsong Il utánra készül

Az Egyesült Államoknak kész terve van arra az esetre, ha Kim Dzsong Il halálát zűrzavaros helyzet követné a KNDK-ban. Orosz szakértők szerint megnyugtató, hogy sehol nem látni egy szobrot vagy kitűzőt a Kedves Vezetőről.

Timothy Keating admirális, a Csendes-óceáni erők főparancsnokának nyilatkozata az első eset volt, hogy a Pentagon nyilvánosan kommentálta az északi vezető bizonytalan egészségi állapotával kapcsolatos kilátásokat.

A Koreai-félsziget biztonságáért felelős amerikai parancsnok  múlt heti nyilatkozata szerint Kim Dzsong Il esetleges távozása önmagában még nem teremt biztonsági krízishelyzetet, ugyanakkor szükség esetén a térségben állomásozó amerikai erők képesek végrehajtani a megfelelő lépéseket. Ez nyilvánvalóan a phenjani atomfegyver-arzenál biztonságba helyezésére vonatkozik.

A phenjani rezsimben zajló utódlási folyamat zökkenőmentes véghezvitelére csak abban az esetben van esély, ha Kim Dzsong Il még viszonylag sokáig életben van - állítják a dél-koreai sajtóban megjelent elemzések. Ha viszont Kim rövidesen meghal, a KNDK belső helyzete könnyen rendkívül bonyolulttá válhat: a jelenleg 26 éves Kim Dzsong Un felkészítése és utódként bemutatása még nem ért véget, így az ország irányítása a katonai vezetés kezében lesz. A dél-koreai aggodalmak szerint az északi változások nagyon erős hatást fognak gyakorolni a szöuli értéktőzsdére is. A KNDK hatalomváltása így pont olyan lehet a déli gazdaságnak, mint egy természeti katasztrófa.

Az észak-koreai rezsim belső viszonyait jól ismerő orosz szakértők azonban úgy vélik, hogy Kim Dzsong Il hirtelen halála nem rengetné meg alapjaiban a kommunista országot. A KNDK hivatalos államfője ugyanis az 1994-ben elhunyt, majd halála után három évvel „örökös elnökké" választott Kim Ir Szen. A rezsim teljes legitimációja a „nagy vezérhez" kötődik, Kim Dzsong Il csupán az atyai örökség továbbvivőjeként szerepel. Ezzel magyarázható, hogy az országszerte látható Kim Ir Szen szobrokkal ellentétben egyetlen Kim Dzsong Il szobor sincsen, valamint a KNDK állampolgárai által viselt Kim Ir Szen-jelvények mellett nem látni Kim Dzsong Ilt ábrázoló kitűzőket.

Az orosz koreanológusok szerint a rezsim már fel van készülve a jelenlegi vezető halálára, a hosszú évek során kiépített hatalmi struktúra biztosítani fogja a rendszer túlélését. Kérdéses viszont, hogy a jelenleg 26 éves trónörökös képes lesz-e elfogadtatni magát az „örökös elnök" ügyének karizmatikus folytatójaként.

Kim Dzsong Il (középen) egy phenjani ünnepségen. Csak láncszem a dinasztiában?
North Korean leader Kim Jong-il (C, front row) and high-level officials take part in a central gathering commemorating the 15th anniversary of the death of his father and the country's founder Kim Il-sung (pictured in background) at Pyongyang Gymnasium in Pyongyang July 8, 2009, in this picture released by North Korea's official news agency KCNA. KCNA said this picture was taken on July 8, 2009. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA POLITICS ANNIVERSARY) QUALITY FROM SOURCE. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.