Amerika legfejlettebb radarjával figyeli az észak-koreai kilövést

Legmodernebb radarrendszerét küldi Kelet-Ázsiába az Egyesült Államok, amely szerint Észak-Korea április közepén rakétakilövésre készül - írta a CNN biztonságpolitikai blogja.

A hatalmas, tengeri platformra telepített radar, az SBX-1 célpontok felkutatására és követésére alkalmas, valamint képes kommunikálni az Alaszkában és Kaliforniában levő amerikai elfogórakétákkal is - közölte az amerikai hírcsatorna.

Phenjan korábban közölte, hogy Kim Ir Szen születésének századik évfordulója alkalmából április közepén műholdkilövésre készül. Washington és más nagyhatalmak gyanúja szerint azonban a kommunista ország a műholdfellövést ürügyül használja fel egy rakétakísérlethez.

Az amerikai hadsereg hivatalosan nem ismeri el, hogy a radart az észak-koreai kilövés miatt küldik a régióba, de egy névtelenül nyilatkozó magas rangú tisztviselő "elővigyázatossági" intézkedésnek nevezte a lépést. A CNN szerint valószínűtlen, hogy a rakétát, amelyet Észak-Korea állítólag déli irányba tervez kilőni, az Egyesült Államok meg fogja semmisíteni.

A haditengerészet azt megerősítette, hogy a radar március 23-án elhagyta Pearl Harbour kikötőjét. A rendszer több száz kilométerről is képes megfigyelni a célterületet, így vélhetően nem fogja megközelíteni az észak-koreai partokat.

Az amerikai hadsereg egyes tisztjei szerint az észak-koreai rakéta megbízhatatlansága miatt fennáll a veszély, hogy annak darabjai az óceán helyett ázsiai országok szárazföldi területeire zuhannak majd.

Az amerikai radarkomplexum egy 73 méter széles, 118 méter hosszú és 85 méter magas úszó eszköz, amelyen 86 fős katonai és civil személyzet teljesít szolgálatot.

Korábban Japán és Dél-Korea is jelezte: készek lelőni egy észak-koreai rakétát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.