Amerika katonailag erősít Ázsiában

Robert Gates távozó amerikai védelmi miniszter szerint országát ettől költségvetési megfontolások sem tántoríthatják el. A fő cél a kereskedelmi hajózás oltalma.

Az Egyesült Államok továbbra is fenntartja és bővíti szilárd katonai jelenlétét az ázsiai térségben, hogy megvédelmezze szövetségeseit és oltalmazza a kereskedelmi hajózást a térségben - jelentette ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter szombaton Szingapúrban.

A Pentagon vezetője a dél-ázsiai városállamban egy biztonsági konferencián vett részt - a kontinensen ez volt a hetedik útja 18 hónap alatt. Ezt követő sajtóértekezletén leszögezte: Washington álláspontja a tengerhajózás kérdésében egyértelmű: kereskedelmi és a gazdasági megfontolásokból érdekelt abban, hogy  a hajózás szabadságát biztosítsák.

Gates aggodalmát fejezte ki, hogy a Dél-kínai-tengeren a hajózás biztonsága csorbát szenved a térségben található országok területi vitái miatt. Szerinte ez egyik félnek sem kedvez. Ezért javasolta, hogy az érintettek tárgyalásos úton igyekezzenek rendezni a helyzetet, és dolgozzanak ki egy olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi a területi viták mindenki számára kielégítő rendezését.

Gates, aki június 30-án távozik a védelmi minisztérium éléről, utalt arra, hogy bár az Egyesült Államok költségvetési gondokkal küszködik, nem tervezi, hogy visszafogja ázsiai katonai jelenlétét, hanem igyekszik új fegyverekkel, korszerű repülőgépekkel és haditengerészeti eszközökkel megerősíteni hídfőállásait a térségben, ami az ottani szövetségesei érdekeit és biztonságát is szolgálja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.