Amerika is a Szovjetunió sorsára jut?

Washington egyre szívesebben ülne tárgyalóasztalhoz a tálibokkal. Ők azt mondják, az amerikaiakat ugyanúgy legyőzik, mint annak idején a szovjeteket.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete vasárnap kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Afganisztán tárgyalhat a tálibokkal, de csak hatalmi helyzetből. „Úgy gondolom, kezet kell nyújtanunk azoknak a táliboknak, akik készek a békélésre" - mondta Khalilzad a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában. „Ahhoz azonban, hogy ezt elérjük, a kormánynak és a szövetségeseknek egyértelműen erőpozícióban kell lenniük” – tette hozzá az Egyesült Államok volt afganisztáni nagykövete.

Khalilzad szerint Hamid Karzai afgán elnök kormányának is fel kell számolnia a szerteágazó korrupciót. „Azt hiszem, mindenkinek rendet kell teremtenie a saját háza táján. Az afgán kormánynak fel kell számolnia a korrupciót, biztosítva, hogy az új kormány egységes marad” – mondta Khalilzad.

Zalmay Khalilzad Afganisztánban született, felnőttként érkezett az Egyesült Államokba és megkapta az állampolgárságot. A tálib rendszer megdöntése, 2001 után Washington afganisztáni, majd később iraki nagykövete volt.

A tálibok rendszerint elutasítják Washington és Kabul egyre gyakoribb puhatolózásait. Azt mondják, addig nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni, amíg a szövetséges haderő Afganisztánban van. Juszuf Ahmadi tálib szóvivő vasárnap kijelentette: a tálibok az amerikaiakat ugyanúgy legyőzik, mint annak idején a szovjeteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.