Amerika előre szólt Indiának a terroristákról

Az amerikaiak szóltak Indiának, hogy terroristák "vízi úton" támadásra készülnek Mumbai ellen. Az indiai hírszerzési szervek szintén hetekkel előre, legutóbb november 18-án figyelmeztették az ország hatóságait pakisztáni eredetű fenyegetésre.

Az amerikai kormány figyelmeztette Indiát a múlt heti mumbai merényletek előtt - ezt állította kedden egy névtelenséget kérő magas rangú washingtoni tisztviselő. A közlés szerint Washington olyan értesülést adott át az indiai hatóságoknak, hogy terroristák "vízi úton" támadásra készülnek az ország pénzügyi központja ellen.

Gyertyás felvonulók gyászolnak Mumbaiban
Gyertyás felvonulók gyászolnak Mumbaiban

A CBS News hírcsatorna pedig arról számolt be kedden, hogy az indiai hírszerzési szervek is hetekkel előre, legutóbb november 18-án figyelmeztették az ország hatóságait, hogy pakisztáni központú fegyveres csoportok Mumbai elleni támadásra készülnek. Az indiai hatóságokat most azzal vádolják, hogy figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket a mumbai merényletek előtt, amelyek legalább 174 halottat követeltek.

A CBS News szerint az indiai hatóságok elegendő információt kaptak arról, hogy a terroristák Mumbai főbb szállodái ellen terveznek támadásokat, és a feltételezhetően iszlámista fegyveresek hajókkal akarnak átjutni a város gyenge parti védelmén.

A vizsgálat még nem zárult le, de az eddigi információk szerint mintegy 10 erősen felfegyverzett, jól képzett terrorista szállt partra kis hajókból kedd éjszaka, mielőtt módszeres támadást intéztek a város két legelőkelőbb szállodája ellen. Egy indiai halász szakszervezet vezetője elmondta: korábban már figyelmeztette az indiai kormányzati szerveket, hogy fegyveresek tengeri úton robbanóanyagokat csempésztek a városba.

Michael Clarke, a Royal United Services Institute brit védelmi agytröszt igazgatója, terroristaügyi szakértő a CBS Newsnak elmondta: az indiai terrorellenes hatóságok nagyon sok figyelmeztetést kapnak, és "leszoktak arról, hogy komolyan vegyék azokat".

Condoleezza Rice külügyminiszter szerdán látogat Indiába, ahol igyekszik csökkenteni az India és Pakisztán közötti feszültséget, utóbbit pedig teljes körű együttműködésre bírni a merényletek felderítése ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.