Amerika berágott a portugálokra

George Wright többször is összeütközésbe került a törvénnyel, de Washingtonban hiába számítottak a kiadatására.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője „rendkívüli kiábrándultságának” adott hangot annak kapcsán, hogy egy portugál bíróság elutasította a 41 éve szökésben lévő George Wright kiadatását az Egyesült Államoknak.

A bírósági döntés után a 68 éves Wright újságíróknak elmondta: megváltozott, „más ember lett”, ráadásul annak idején jogtalanul kapott harmincévi börtönt, mert nem ő, hanem egyik társa lőtte le 1962-ben a tulajdonost egy benzinkút kirablásakor a New Jersey-i Wallban. A fegyintézetből hét év után sikerült megszöknie, csatlakozott a Fekete Felszabadítási Hadsereg nevű csoporthoz, majd több társával Algériába térített el egy repülőgépet. Évtizedekre eltűnt az igazságszolgáltatás elől: az egykori portugál gyarmat Bissau-Guineában álnéven kapott politikai menedékjogot, majd 1991-ben portugál állampolgárságot, miután házasságot kötött. Felesége éppen az amerikai nagykövetségnél látott el fordítói feladatokat Bissau-Guineában, Wright így több amerikai diplomatával is kapcsolatot tartott.

Idén szeptemberben Portugáliában egy ujjlenyomatvételkor derült ki, hogy a körözöttek listáján szerepel. Védőügyvédje szerint a bíróság most elfogadta azt az érvelést, hogy Wright portugál állampolgár, és a terhére rótt bűntények elévültek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.