Amerika a Barack Obama sugárúton

Két hét sem telt beiktatása óta, de Barack Obama nevét máris több iskola és utca is viseli szerte az Egyesült Államokban. Szűk pátriáján kívül a személyi kultuszban George W. Bushnak egy szeméttelepre sem futotta.

– Mondja, hol a Barack Obama sugárút? - kérhet útbaigazítást ezután egy St. Louisba tévedő turista, nem tudván, hogy a Missouri és a Mississippi partján fekvő nagyváros egyik kedvelt sétálóutcája már két hete az elnök nevét viseli. Bár szerte az Egyesült Államokban sok önkormányzat törvényben tiltja, hogy élő közéleti személyiségeknek így állítsanak emléket, a három nappal későbbi beiktatási ceremóniára készülve St. Louis már január 17-én felavatta az utcanévtáblákat.

Csak a halott elnök jó elnök?

Az Egyesült Államokban amúgy sem jellemző, hogy hivatalban lévő elnök előtt rója le tiszteletét. Nyolcévi republikánus uralom után azonban a társadalom egyfajta felszabadulásként, előre beteljesült utópiaként éli meg Obama elnökségét, ami túlzásba vitt rajongásban fejeződik ki – véli Richard Thompson professzor, a Syracuse Egyetem popkultúra-szakértője.

Szerinte jó lenne, ha a városok a hagyományoknak megfelelően kivárna, amíg Obama nevéhez nem fűződik valamilyen kézzelfogható érdem azon kívül, hogy ő lett az ország első fekete elnöke – és netán távozik is az élők sorából. George Washington, Franklin Delano Roosevelt vagy éppen John Kennedy is csak halála után részesült a kiváltságban, hogy egy intézmény vagy egy utca felvetette a nevét. A változás hírnöke Ronald Reagan volt, akiről 87. születésnapján, 1998-ban keresztelték el a Washingtoni Nemzeti Repülőteret.

St. Louis egyébként előrelátóan, ám minden logika nélkül kivédte az ezzel kapcsolatos bírálatokat, mondván, a sugárút névadójának lenni Obama számára csak az utcanévtáblákon megjelenő tiszteletbeli címet jelent, a városi térképeken továbbra is Delmar Avenue szerepel majd.

A város nem az első, és nem is az utolsó, amely hasonlóan méltatja az Egyesült Államok 44. elnökét. Először a New York állambeli Hempstead egyik általános iskoláját ragadta magával az átkeresztelési hév, és még novemberben felvette Obama nevét. Nem késlekedik sokat Hollywood sem. A Los Angeles-i városrészben a minap indult aláírásgyűjtési akció, és nyárra valószínűleg össze is gyűlik a névváltoztatáshoz szükséges tízezer szignó.

Az utókor nem felejt

Korántsem ilyen kegyes utókora George W. Bush-sal, akit nem éppen hízelgő színben tüntet fel egy San Franciscóban nemrég fogant elképzelés, hogy a városi szeméttelepet róla nevezzék el. A polgármesteri hivatal az előző elnöktől végül megtagadta kétes dicsőséget. Az ő nevét eddig csak egy texasi repülőtér viseli.

Barack Obama látogatása egy chicagoi iskolában
Barack Obama látogatása egy chicagoi iskolában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.