Amerika-ellenes tüntetők fogadják Obamát Manilában

Barck Obama amerikai elnök ma ázsiai körútjának utolsó állomására, Manilába érkezett, ahol Amerika-ellenes aktivisták várták. Az Egyesült Államok és az egykor fennhatósága alá tartozó Fülöp-szigetek ugyanis szorosabbra fűzik a szálakat, miután tíz éves katonai együttműködésről írtak alá megállapodást.
Az együttműködési szerződést Voltaire Gazmin Fülöp-szigeteki védelmi miniszter és Philip Goldberg amerikai nagykövet írták alá hétfőn Manilában. A megállapodás értelmében az Egyesült Államok jobb feltételek mellett használhatja a szigeteken található katonai bázisokat, kikötőket és leszállópályákat. A Fülöp-szigeteki külügyminiszter egy közleményben régi szövetségesnek nevezte az USA-t, és a közös múlt egy újabb mérföldköveként jellemezte a szerződés aláírását, írja a BBC.

Az amerikai csapatok jelenléte azonban érzékeny téma a Fülöp-szigeteken, amely a 19. század végétől egészen a 20. század közepéig amerikai fennhatóság alá tartozott. Amerika-ellenes aktivisták bejelentették, hogy tüntetést szerveznek az elnöki palota elé, míg a két elnök – Barack Obama és Benigno Aquino – tanácskozik. Az aktivisták szerint – akik már múlt héten is több tüntetést szerveztek – a megállapodásból semmilyen haszna nem származik a szigetországnak, sőt, sérti annak szuverenitását.

Az Egyesült Államoknak sokáig nagy bázisai voltak a Fülöp-szigeteken, ám ezeket a '90-es évek elején bezárták. Az elmúlt hónapokban azonban Washington és Manila szorosabbra fűzték a szálakat, ugyanis a Fülöp-szigetek is területi vitában áll Kínával egy dél-kínai-tengeri terület kapcsán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.