Amerika egyaránt hibáztatja a palesztinokat és az izraelieket

Sem izraeli, sem palesztin vezetők nem hajlandók kompromisszumot kötni és békét hozni – mondta csütörtökön Martin Indyk, amerikai különmegbízott, írja a Reuters.

John Kerry, amerikai külügyminiszter bukásának számított, hogy a tavaly áprilisban kezdődött béketárgyalások végül megszakadtak. Ennek ellenére Indyk a tárgyalások folytatását szorgalmazta, példaként felhozva Kissinger az arab-izraeli konfliktus során tett 1975-es lépéseit.
Ami akkor igaz volt, most is az, a közel-keleten mindig lesz valami- – mondta Indyk egy washingtoni konferencián.

Egy probléma azonban az elmúlt kilenc hónapban magától megoldódott: a felek nem érzik nyomó szükségét, hogy minden áron kompromisszumot és békét érjenek el – mondta a különmegbízott.

Könnyebb a palesztinoknak egyezményeket aláírni és nemzetközi erők figyelmét felhívni feltételezett törekvéseikre és jogaikra – olyan feladatokra tehát, amihez nem kell kompromisszum, és könnyebb az izraeli politikusoknak a vezető koalíción belüli feszültségeket elkerülni, hogy fenntartsák a jelenlegi status quo-t – fogalmazott Indyk. A tény az, hogy az izraeliek és palesztinok elszalasztották a lehetőséget és lépéseket tettek azért, hogy aláássák a megállapodást – tette hozzá.

Az izraeliek az elmúlt kilenc hónapban 4800 lakóegység megépítésére pályáztak olyan területeken, amit a palesztinok is Izrael államhoz tartozó területként ismernének el. A zsidó állam azonban további nyolcezer lakóhelyet akar építeni Ciszjordánia azon részét, amit a palesztinok saját területükként tartanak számon. Indyk szerint ez az izraeli lépés az egyik legfőbb oka volt annak, hogy a tárgyalások megszűntek. A különmegbízott azt mondta, evvel Abbász arról győződhetett meg, hogy az izraeli miniszterelnök nem komoly tárgyalópartner.

Indyk szerint a palesztinok által megkötött tizenöt nemzetközi szerződés sem vezetett kívánatos eredményre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.