Amatőrök védték az amerikai nagykövetet Líbiában

Egy ismeretlen brit cég látta el a bengázi amerikai konzulátus védelmét, amely hamar összeomlott a szeptemberi támadásban, az amerikai nagykövet, Chris Stevens halálát is okozva. Biztonsági főnöknek egy volt angoltanárt tettek meg.

A védelmi szakmában ismeretlen volt az a cég, amelyet háromnegyedmillió dollárért bízott meg az amerikai külügyminisztérium líbiai konzulátusa védelmével – derült ki a Stratfor amerikai elemző intézet elnökhelyettesének szavaiból. A korábban az amerikai diplomáciai képviseletek védelmével foglalkozó Fred Burton szerint a számára is ismeretlen céget vélhetően azért választotta a State Department, mert úgy vélték, segíthet kapcsolatot teremteni a Moammer Kadhafit megdöntő lázadókkal.

A bengázi konzulátus lángokban szeptember 11-én. Leégett a védelem.
A protester reacts as the U.S. Consulate in Benghazi is seen in flames during a protest by an armed group said to have been protesting a film being produced in the United States September 11, 2012. An American staff member of the U.S. consulate in the eastern Libyan city of Benghazi has died following fierce clashes at the compound, Libyan security sources said on Wednesday. Armed gunmen attacked the compound on Tuesday evening, clashing with Libyan security forces before the latter withdrew as they came under heavy fire. REUTERS/Esam Al-Fetori (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

A cég azonban mindössze húsz, szakképzetlen, lényegében fegyvertelen és érdemi vizsgálat nélkül kiválasztott emberrel oldotta meg a képviselet védelmét idén március óta. A biztonsági egység vezetését egy helybéli volt angoltanár látta el.

A képviseletet ért rakétatámadás ügyében a múlt héten az amerikai képviselőház tartott meghallgatást, amelyen kiderült, hogy az épület lényegében CIA-központként működött – emlékeztetett az MTI. A történtek részévé váltak az elnökválasztási kampánynak is. Ezt jelzi, hogy a felelősséget magára vállalta Hillary Clinton külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy a döntésben Barack Obama elnök nem vett részt.

A Walesben bejegyzett Blue Mountain Groupról érdemi információt nem tudott adni a brit kormány sem. A cég korábban Pilgrime Elite néven működött, saját honlapja szerint Afganisztánban, Pakisztánban és Irakban dolgozott, és ügyfele volt a General Motors is, amely közölte: kapcsolatuk minimális volt a céggel, és csak Nagy-Britanniára korlátozódott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.