Alvó ügynök lehetett a reptéri merénylő

Az USA szerint is a Hezbollah követte el a burgaszi robbantást.

Legalább négy napot töltött Burgaszban az öngyilkos merénylő, aki még szerdán a Fekete-tenger menti város repülőterén felrobbantotta az izraeli turistákat szállító autóbuszt. A terrormerényletben öt izraeli és a bolgár buszsofőr mellett meghalt a „kamikaze” is, aki a balkáni NATO-tagállam nemzetbiztonsági szervei szerint külföldi és nem bolgár állampolgár volt. A hamis michigani vezetői engedély mellett hamis amerikai útlevelet is találtak nála. A szófiai kormány és a svéd nemzetbiztonsági szervek is cáfolták, hogy az elkövető azonos lenne egy bizonyos Mehdi Ghezalival. A „svéd tálibnak” is nevezett férfiról annyit tudni, hogy egy pakisztáni terroristabázison kapott kiképzést, s megjárta a guantánamói fogolytábort is.

Izraeli áldozat és gyászolók a tel-avivi repülőtéren
Relatives mourn over the coffin of Itzik Colangi, who was killed in an attack in Bulgaria, during a ceremony at Ben Gurion International Airport near Tel Aviv July 20, 2012. A suicide bomber carried out an attack that killed seven people in a bus transporting Israeli tourists in Bulgaria, the interior minister said on Thursday, and Israel said Iranian-backed Hezbollah militants were to blame. REUTERS/Ronen Zvulun (ISRAEL - Tags: CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

Izraeli részről továbbra is Iránt, valamint az iszlám köztársasággal szövetséges Hezbollahot látják az elmúlt évtizedek legsúlyosabb kelet-közép-európai terrormerényletének hátterében. A The New York Timesnak nyilatkozó amerikai kormányzati források szerint az elkövető a libanoni milícia tagja volt, aki külföldre telepített sejt „alvó ügynökeként” maga választhatta ki a merényletek célpontjait. Az elkövetőről annyit tudni, hogy egy harminc év körüli férfiról van szó, aki valószínűleg legfeljebb egy héttel a burgaszi robbantás előtt érkezett Bulgáriába. Az egyelőre nem világos, hogyan, mivel utazott be az országba és ott hogyan mozgott. A hamis michigani jogosítvánnyal megpróbált autót bérelni, de nem járt sikerrel. Amerikai kormányzati vélemények szerint az Egyesült Államok szerint a burgaszi merénylet megtorló akció volt az iráni atomtudósok elleni sorozatos merényletekért. Ezeket Teherán szerint izraeli titkos ügynökök követték el.

Izraelben közben eltemették a burgaszi terrormerénylet öt áldozatát. Egyikük, egy 44 éves nő a család közlése szerint terhes volt. Egy másik áldozat, egy 28 éves férfi négy hónappal ezelőtt született kislánya világra jöttét akarta a robbantásban súlyosan megsérült feleségével megünnepelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.