Általános sztrájkot hirdetett a győztes elefántcsontparti elnök

Alassane Ouattara tábora ezzel próbálja távozásra kényszeríteni a hatalmához makacsul ragaszkodó Laurent Gbagbo eddigi elnököt.

Az elefántcsontparti elnökválasztás után magukat államfőnek nyilvánító politikusok egyikének, Alassane Ouattarának tábora általános sztrájkot hirdetett meg hétfőtől, hogy távozásra kényszerítse Laurent Gbagbo eddigi elnököt. A felszólítás arra buzdítja az elefántcsontpartiakat, hogy ne álljanak munkába addig, amíg a hatalom kisajátítására törekvő Gbagbo nem válik meg a tisztségétől.

A nyugat-afrikai országban november 28-án tartottak elnökválasztást, amely után a hivatalban lévő elnök, Gbagbo és kihívója, az ellenzéki Ouattara is győztesnek nyilvánította magát. A nemzetközi közvélemény Ouattara mellett állt ki. Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön Ouattarát ismerte el az ország elnökének. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) pedig pénteken bejelentette: kész akár erővel is távozásra bírni Gbagbót, akinek hívei viszont azt állítják, hogy a szervezet francia vezetésű nyugati összeesküvést támogat.

Ouattara miniszterelnöke, Guillaume Soro december 21-én engedetlenségi mozgalmat hirdetett meg, de fellhívásának nem nagyon volt foganatja.

A két politikus szembenállása erőszakot szült Elefántcsontparton: zavargások törtek ki, amelyek halálos áldozatainak a száma meghaladta a 170-et, és az erőszakcselekmények miatt pedig csaknem 14 ezer ember menekült Libériába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.