Dolgoznának, de német mindenhez kell

Ki járt már önök közül Bécsben? – adódik a kérdés egy bevándorlóknak és menekülteknek állami pénzből meghirdetett „integrációs tanfolyam" második hetén Berlinben. Tananyag: Deutschsprachige Länder, azaz a német nyelvű országok. A vékony falú, kék szőnyegpadlós teremben tizennyolcan ülnek. Egy bolgár, négy görög, egy iráni és tizenkét szír. Fél évig napi öt órában tanulnak németül. B1-es, középfokú nyelvvizsgáról álmodnak. Ahhoz, hogy eséllyel pályázzanak egy árufeltöltői állásra, valamivel több kell. Ha tovább tanulnának, még egyszer ennyi ideig kell melegíteniük a padot, amíg el nem érik a C1-es felsőfokú szintet.

Németóra Berlinben menekülteknek
Németóra Berlinben menekülteknek
Stefanie Loos / Reuters

Nyolcan teszik fel a kezüket – ennyien jártak Bécsben, vagy csak ők értették meg a kérdést. – Csak a Hauptbahnhofot láttam. Viszont voltam előtte Budapesten, a Keleti pályaudvaron. Aztán pedig Münchenben is – számol be Ahd, az egyik szír. Huszonöt éves körül lehet. Írni nem szeret, szerepelni viszont annál inkább. Hanyagul elegáns megjelenéséhez sehogy sem illenek tövig rágott körmei. Egyelőre óránként háromszor le kell hűteni, hogy ne váltson angolra, amikor beszédbe lendül. De a házi feladata mindig készen van.

Ibrahim 54 éves gépészmérnök. Legszívesebben kockás inget és orkánmellényt hord. Mindennap almát vagy narancsot tesz a tanár asztalára. Kínosan ügyel a nyelvtanra, ha új szót hall, felírja. A hosszú szavak betűit megszámolja. A központozás, mint a legtöbb honfitársának, neki is nehezen megy. A dicséretet fanyar éleslátással kezeli, nevetve legyint: „Ugyan már! Nagyon rosszul tudok németül. Évekig eltart, mire rendesen megtanulok beszélni." Nem tudja, mihez kezd majd a kurzus után. Szíve szerint dolgozna, de nyelvtudás nélkül hiába, mondja.

A tizenhét éves Mohammad Szíriában érettségizett. Németországban szeretne tovább tanulni. Mozdulatai szélesek, az arca mosolygós, és amikor zavarba jön, a tarkóját vakarja. Szabadidejében gyúr, menekülteknek szóló továbbtanulási tájékoztatókra jár, és a felsőoktatási börzék ajánlatait tanulmányozza. Addig jár németre, amíg fel nem veszik az egyetemre informatikát tanulni. Az országismereti tanfolyam szünetei­ben online próbateszteket old meg a mellette ülő földijével és a másik osztályba járó lengyel Dariusszal. – Frau Hanna, de jó, hogy jön! – szól a terembe lépő tanárhoz, amikor elakadnak. – Mondja már meg, kik választják Németországban a szövetségi kancellárt?

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.