A vezér minden csepp vére öngyilkos merénylővé változik

A Reuters szerint már el is temették Hakimullah Mehszúdot, heli tálibok pénteken lividált vezetőjét. Az utódja megvan, a tálibok öngyilkos merényletekkel fenyegetőznek.

A Reuters értesülései szerint már el is temették Hakimullah Mehszúd pakisztáni tálib vezért, akit pénteken ölt meg egy amerikai drón testőrével, az őt szállító autó vezetőjével és egy másik tálibbal együtt. (Korábban több információforrás azt állította, hogy délután lesz a temetés.) Mehszúd éppen a pakisztáni tálibok többi vezetőjével tartott gyűlésről ment hazafelé, amikor a rakéták eltalálták az autóját. Fejére korábban ötmillió dollárt tűztek ki, és már többször halálhírét keltették. Egy tálib parancsnok azonban pénteken megerősítette Mehszúd halálát, és a holttestét is kiemelték a roncsból, majd azonosították. A Fehér Ház szóvivője nem tudott biztosat mondani, de azt kijelentette, hogy ha a hír igaz, akkor az óriási veszteséget jelent a pakisztáni tálibok számára. Mehszúd 2009-ben vette át a vezetői posztot, két elődje szintén amerikai dróntámadásokban vesztette életét.

Pakisztáni katonai értesülések szerint szombaton már kora hajnalban eltemették Mehszúdot. Csak pár társa kísérte el utolsó útjára, a tálibok ugyanis attól tartottak, hogy éppen a temetés kellős közepén csapnak majd le az amerikai drónok.

A pakisztáni tálibok szóvivője kijelentette, hogy "a vezér minden egyes csepp vére öngyilkos merénylővé változik." A Reuters szerint a tálib parancsnokok úgy döntöttek, hogy a rangsorban a második helyet elfoglaló Hán Szaid lesz az új vezető. Ő volt a kitervelője állítólag annak az akciónak, melynek során a tálibok megtámadtak egy északnyugat-pakisztáni börtönt, és kiszabadítottak 400 foglyot. Egyes információk szerint azonban nem minden parancsnok elégedett a döntéssel, és további tárgyalásokat akarnak.

A pakisztáni biztonsági erők országszerte magas készültségi szinten várják az esetleges megtorló akciókat. Miránsáh, Észak-Vazirisztán tartomány központjának lakosai szerint a tálibok vezérei Mehszúd temetésére összegyűltek a városban, és dühösen lövöldöznek az égen röpködő drónokra. A Reuters tudósítása szerint a helyiek nyolc drónt figyeltek meg, és egy olyan repülőgépet, amelyet eddig még nem láttak. A lakosok a tálibok bosszújától nem tartanak, szerintük a szélsőségesek nagyobb városokban hajtanak majd végre merényleteket.

A pakisztáni kormány megpróbált béketárgyalásokat kezdeményezni a tálibokkal, és rendkívül felháborodott a pénteki drónakción. Éppen aznap jelentették be ugyanis, hogy tárgyalódelegációt küldenek Észak-Vazirisztánba. A belügyminiszter kijelentette, hogy az USA a támadással szabotálni akarta a béketárgyalásokat. Az északnyugat-pakisztáni Kiber-Paktunkva tartomány szóvivője szintén ugyanezt mondta, és hozzátette, hogy a tartományi törvényhozók várhatóan hétfőn fognak dönteni a NATO Afganisztánba tartó utánpótlási útvonalainak lezárásáról.

Tüntetés az amerikai dróntámadások ellen pénteken Karacsiban
Supporters of the Jamaat-ud-Dawa Islamic organization burn the U.S. flag as they shout slogans during a protest, against U.S. drone attacks in the Pakistani tribal region, in Karachi November 1, 2013. REUTERS/Athar Hussain (PAKISTAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.