Állítólag ügynök van a román elnökjelöltek között

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kéri a román ellenzék, miután Traian Basescu államfő kijelentette, hogy titkos ügynök van az elnökjelöltek között.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselőházi frakciói csütörtökön jelentették be, hogy a jövő hét elején kérni fogják a ház vezetésétől egy vizsgálóbizottság felállítását, amelynek feladata lenne tisztázni az államelnök kijelentését.

Traian Basescu egy televíziós műsorban a minap kijelentette, hogy az elnökjelöltek között egy titkos ügynök is van, aki elhallgatta ezt a részletet múltjából.

Basescu szerint a titkosszolgálatok ezt az információt nem hozhatják nyilvánosságra, mert törvény tiltja, de a jelöltnek kötelessége felfedni. Szerinte nem korrekt, hogy valaki a legmagasabb közjogi funkcióba kerüljön úgy, hogy két "vezérlőgombbal" rendelkezik. Ezzel arra utalt, hogy az esetleges következő államfőnek a titkosszolgálatokkal is közvetlen köteléke lenne. Basescu elvárja - hangoztatta -, hogy a jelöltek rejtett múltjukat is fedjék fel életrajzukban, ellenkező esetben ő fogja a nyilvánosság előtt leleplezni a szóban forgó személyt.

A két ellenzéki párt úgy véli, hogy a parlamentnek el kell ítélnie Basescu súlyos kijelentését, és valamennyi államelnökjelöltnek tisztáznia kell a nyilvánosság előtt a vádat. Szerintük gyanús, hogy a megmérettetés legnagyobb esélyesének tekintett Victor Ponta miniszterelnök eddig nem reagált az államelnök vádjára. A kormányfő csütörtökön késő délután azonban már megszólalt és leszögezte: Basescu nem rá utalt, mert korábban ő maga nyilatkozott úgy, hogy a kormánytagokat ellenőrizte múltjuk szempontjából.

Ponta kifejtette, nem lát semmi rosszat abban, ha valaki fedett ügynökként az ország érdekeit védte. Úgy véli, gratulálni kell az ilyen személyeknek. Rámutatott, ha a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelső Védelmi Tanács alelnökeként úgy nyilatkozna, mint Basescu, elsősorban bűncselekményt követne el, másodsorban felelőtlenség lenne részéről.

Klaus Johannis, a román liberálisok és demokrata pártiak által alkotott Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államelnök-jelöltje csütörtökön kijelentette, hogy Basescu egészen biztosan nem rá célzott. Monica Macovei független jelölt is kijelentette, hogy nem volt kapcsolata a román titkosszolgálatokkal. Azt javasolta, hogy a hírszerzést felügyelő parlamenti bizottság vizsgálja ki Basescu kijelentésének megalapozottságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.