Kényszerből törölték a kényszerbetelepítések elleni népszavazást egy francia városban

A menekültszállások kijelölése és kialakítása nem a település, hanem az állam központi hatáskörbe tartozik, ezért érvénytelen lenne az erről szóló helyi népszavazás – mondta ki a francia közigazgatási bíróság. Allex polgárai így nem szavazhatnak arról, akarják-e a migránsokat.

Lefújta a vasárnapra kiírt referendumot egy bírósági döntésnek eleget téve a délkelet-franciaországi Allex polgármestere, amelyet azért írt ki korábban, mert a kormány a helyiek megkérdezése nélkül ötven menedékkérőt tervez áttelepíteni a calais-i migránstáborból a 2500 lakosú településre. A helyi közigazgatási bíróság pénteken törvénytelennek mondta ki a referendumot.

„Az állam hajthatatlansága miatt, illetve kényszerből törlöm a népszavazást" – mondta szombati sajtótájékoztatóján Gérard Crozier polgármester, aki nagy keserűségének adott hangot.

Az állam helyi közigazgatási képviselete, a prefektúra fordult a grenoble-i közigazgatási bírósághoz, amely úgy ítélte meg, hogy a sürgősségi szállások kijelölése és kialakítása nem a település, hanem az állam központi hatáskörbe tartozik, ezért érvénytelen egy erről szóló helyi népszavazás. A referendumot vasárnap rendezték volna a településen.

A francia hatóságok szeptember 13-án nyitottak egy új átmeneti befogadó központot a 2500 lakosú településtől három kilométerre, egy üresen álló egészségügyi intézményben, ahol korábban alkoholbetegeket kezeltek. Az átmenti szállásra a múlt héten már megérkezett 11 felnőtt és gyerek, afgán, iraki és szudáni állampolgárok.

A kormány ígértet tett arra, hogy az év vége előtt végleg és teljesen felszámolja a spontán módon kialakult, de eddig megtűrt migránstábort az észak-franciaországi Calais közelében, ahonnan a táborlakók Nagy-Britanniába szeretnének átjutni. Azoknak a migránsoknak, akik feladják az átjutási tervüket és menedékkérelmet nyújtanak be Franciaországban, a kormányzat átmeneti szállást biztosít a kérelem elbírálásának idejére, a többieket kiutasítja.

Egy belügyminisztériumi dokumentum szerint közel 12 ezer férőhelyre van szükség ahhoz, hogy az év végéig felszámolható legyen a dzsungelnek is nevezett, nem hivatalos menekülttábor.

Párizst és Korzikát kivéve – ahol a legmagasabb a külföldiek aránya – a kormány valamennyi régióban létre kíván hozni új befogadó központokat. A belügyi tárca korábban egyeztetést ígért, de miután ez elmaradt, az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy több száz mini-Calais-t akar létrehozni az országban.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak elnöke, Laurent Wauquiez, aki annak a régiónak, Auvergne-Rhône-Alpes-nak is az elnöke, amelyhez Allex tartozik, szeptemberben azt kérte a jobboldali polgármesterektől, hogy álljanak ellen a kormány tervének, és ehhez a párt minden jogi segítséget megad. A régiónak 1784 embert kellene befogadni 3-4 hónapra a kormány elosztási javaslata szerint.

Allex polgármester azt mondta, hogy miután a lakosság nagyon megosztott a kérdésben, más módokon fogja folytatni a konzultációt a helyiekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.