Allende elnök fejét két lövedék találta el

Salvador Allende elnök halálát két különböző fegyverből leadott lövés okozta – közölte a chilei állami televízió nyomozó riportműsorában hétfőn este Hugo Rodríguez uruguayi halottkém, aki chilei és nemzetközi szakértők között részt vesz a tetem újravizsgálásában.

Az eddig általánosan elfogadott nézet szerint a dél-amerikai ország szocialista államfője öngyilkosságot követett el 1973. szeptember 11-én, amikor Augusto Pinochet tábornok puccsot hajtott végre, és katonái megostromolták a La Moneda elnöki palotát. A hétfői bejelentés nem feltétlenül jelenti a hivatalos változat megdőltét. Elképzelhető, hogy miután öngyilkossági szándéka nem volt sikeres, valamelyik testőre adta le a kegyelem-lövést. Ám nem zárható ki a gyilkosság sem.

Allende tetemét múlt hétfőn exhumálták családtagjai hozzájárulásával, hogy halálának pontos oka kiderüljön.

Rodríguez a chilei televíziónak azt nyilatkozta, hogy két lövedéket találtak, az egyik katonai fegyverből származó robbanó hatású, a másik egy kevésbé gyors, kisebb kaliberű. A szakértő igazgató szerint először a kisebb lövedék találta el a koponyáját és utána a nagyobb hatóerejű, de más fegyverből kilőtt.

Az uruguayi halottkém-orvos véleménye egybeesik Luis Ravanal chilei szakértő jelentésével, aki 2008-ban az eredeti jelentéssel szemben arra a következtetésre jutott, hogy két eltérő típusú lövedék érte Allende fejét.

Rodriguez az AP hírügynökség kérdésére kedden a gyilkosság feltételezését erősítette meg. Az egykori hivatalos halottkémi jelentést annak alapján is megkérdőjelezte, hogy a második, a szájban nagy robbanást okozó, s aztán hátul a nyaknál távozó lövedéknek nem maradtak vérnyomai az ingnyakon. Ez csak úgy lehetséges, ha Allende életét már az első golyó kioltotta, a második lövedéket később és egészen más pozícióban kapta.

Allendét egy nappal halálát követően, 1973. szeptember 12-én temették el titokban a katonák, majd tetemét először 1990-ben exhumálták, amikor Chile visszatért a demokratikus útra Pinochet 17 évig tartó diktatúráját követően. A maradványai újratemetésekor azonban nem voltak jelen halottkémek, sem más orvos-szakértők. A chilei Ravanal és most az uruguayi Rodriguez is azt feltételezi, hogy a csontok áthelyezésekor a másik koporsóba elveszhettek azok a bizonyítékok, amelyek egyértelműen megmagyarázhatták volna halálának okát.

Patricio Guijón, Allende egykori orvosa, aki 1973. szeptember 11-én ott volt a Moneda palotában, mindvégig azt állította, hogy ugyan az öngyilkosság pillanatában nem volt jelent, de a dörrenést követően odaérkezett, s látta, hogy a Fidel Castrótól ajándékba kapott AK-47-es fegyver lövedéke szinte szétrobbantotta az elnök arcát.

Pinochet tábornok és Allende elnök
Pinochet tábornok és Allende elnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.