Állásába kerülhet gorombasága a tory fegyelem őrének

Szinte több a kipontozás, mint a nyomtatott szó az Andrew Mitchell chief whip szerdai Downing Street-i kirohanásáról szóló jelentésekben. Mindössze két hete nevezték ki.

A botrányt a The Sun bulvárlap robbantotta ki, amikor megjelentette a tory képviselők parlamenti szavazási fegyelméért felelős politikus és a kormányfői hivatal-rezidencia védelmét ellátó rendőrök közötti összecsapás történetét. Egy nappal a két fegyvertelen fiatal rendőrnő – a közvéleményt megrendítő – brutális manchesteri lemészárlása után különösen szerencsétlen volt a rendőröket leteremteni azért, mert nem engedték át a főbejáraton a kerékpárján távozó Mitchellt, hanem egy oldalbejárathoz irányították.

A tisztségébe két hete kinevezett politikus a nyomdafestéket még tűrő kifejezések között „csőcseléknek”, „idiótáknak” nevezte a rendőröket, akik „jobban teszik, ha tudomásul veszik, hogy nem ők vezetik a Downing Streetet, nem belőlük áll a kormány”.

Andrew Mitchell némi késéssel közleményben kért elnézést a rendőröktől, elismerve, hogy „nem adta meg a nekik kijáró tiszteletet”, de tagadta, hogy káromkodott volna. David Cameron kormányfő tud mind az incidensről, mind a bocsánatkérésről. Utóbbit elégedetten fogadta. Rendőri vezetők, politikusok és kommentátorok alaposan nekimennek a „rendkívüli butaságot tanúsított” konzervatív politikusnak, nem zárva ki, hogy pokróc viselkedése bukásához vezethet. Mitchell már a rangos internátus, Rugby School egyik diákvezetőjeként is a „Thrasher” (verőember) becenévre hallgatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.