Állandó lakhely kell, hogy maradjon az állampolgárság

Az állampolgársági törvény tervezett módosítása szerint csak az maradhat majd szlovák állampolgár, aki állandó lakhelyet is szerez az újonnan felvett állampolgárság mellé.

A szlovák állampolgárság megtartását nem attól teszik majd függővé, hogy az adott szlovák állampolgár mely másik országban szerzett még állampolgárságot, hanem az állampolgárság megszerzésének körülményeitől - adta hírül Robert Kalinák belügyminiszter közlésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Robert Kalinák szerint az állampolgársági törvény tervezett módosításának lényege az lesz, hogy a szlovák állampolgársági törvény egy másik ország állampolgárságának megszerzését - a szlovák megtartása mellett - ahhoz köti majd, hogy az érintett személyek állandó lakhellyel rendelkezzenek abban az országban, ahol új állampolgárságot szereznek. Amennyiben az új állampolgárságot szerző személynek megmarad a szlovák állandó lakhelye, a törvény értelmében nem vesztené el állampolgárságát.

Robert Kalinák szerint az állandó lakhely intézménye egy egész sor - a másik országban szerzett - kötődést feltételez. Hozzátette: általános jelenségnek számít az is, hogy az állandó lakhelyre való bejelentkezés esetén a fogadó ország igazolást kér az adott személytől arról, hogy az megszüntette állandó lakhelyét "anyaországában".

A szlovák belügyminiszter Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azon bejelentésére reagálva nyilatkozott, miszerint Magyarország az összes nemzetközi fórumon lépéseket tesz, amennyiben Szlovákia úgy javítja ki az állampolgárságról szóló törvényét, hogy az ugyan ne "károsítsa" azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, ám Magyarország viszonylatában továbbra is érvényben maradjon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.