Állandó katonai bázist hoznak létre a britek a Közel-Keleten

Nagy-Britannia négy évtized után újra állandó katonai bázist hoz létre a Közel-Keleten. Philip Hammond külügyminiszter szerint az új bahreini létesítmény garantálja a Brit Királyi Haditengerészet (RN) jelenlétét a Perzsa-öbölben.

A brit hadsereg jelenleg négy aknakereső hajót működtet a Mina Salmon kikötőben. Az új katonai bázis kiépítésével nagyobb hajókat, rombolókat és repülőgép-hordozókat is állomásoztathatnak itt.

Hammond azt mondta, a Bahreinnel kötött új megállapodás garantálja az RN állandó jelenlétét az övezetben. A tárcavezető hozzátette, hogy a bővítésre 30 év után kerül sor, és egy jó példa az együttműködésre a Perzsa-öbölnél fekvő országokkal. A bázis megépítése közös stratégiai cél, a regionális fenyegetések ellen. – tette hozzá.

Michael Fallon védelmi miniszter is megerősítette, hogy Nagy-Britannia ismét hosszú távon az öbölben állomásozna. A tárcavezető szerint a bázis megépítésére azért van szükség, mert emelkedik az Iszlám Állam (IS) és Irán általi fenyegetettség, illetve a régióban folyamatos a bizonytalanság. Az új haditengerészeti bázis szomszédjában működik amerikai ötödik flotta bázisa.

A Guardian megjegyzi, hogy az új brit támaszpont kiépítéséhez Bahrein járult hozzá legnagyobb mértékben, egészen pontosan 15 millió fonttal. Az arab ország külügyminisztere szerint a megállapodás hangsúlyozza az elkötelezettséget, hogy országa a térség biztonsága érdekében együttműködjön az Egyesült Királysággal és más országokkal.

A 2011-es arab tavasz alatt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Szaúd-Arábia a bahreini kormányt támogatta a tüntetéseken, amelyek miatt akkor a Forma-1 helyi futamát is törölték. A Human Rights Watch többször bírálta az országot az emberi jogok hiányossága miatt.

A britek utoljára 1967-ben költöztettek nagyobb bázist a Perzsa-öbölbe, a jemeni bázisát költöztetve Bahreinbe. Ezt 1971-ben bezárták az összes, a Szuezi-csatornától keletre fekvő katonai támaszponttal együtt. Jelentősebb bázisuk azóta nem volt a Perzsa-öbölben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.