Államtitok a videojátékban

Megbüntették a bin Ladent likvidáló amerikai kommandó néhány tagját, mert titkokat szivárogtattak ki az akcióról a Medal of Honor: Warfighter videojátékhoz.

A hét érintett kommandós fizetett tanácsadónak szegődött el a játék fejlesztőjéhez, az Electronic Artshoz; hogy milyen információkat adtak át a cégnek, az nem ismert, de a titkok kiszivárogtatásáért hivatalos megrovást kaptak, és el kellett búcsúzniuk kéthavi fizetésüktől is – jelentette a CBS. A nyári, mindössze két napot igénylő munka ennek fényében kicsit többe kerülhet nekik, mint a kapott pénz, a megrovás ugyanis azt jelenti, hogy a hét kommandós karrierjének gyakorlatilag vége, soha nem fogják előléptetni őket.

A játékban egyébként nincs jelenet, amelyikben Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet májusban likvidált vezetőjét lehetne megölni, de a fejlesztők azt állítják, valódi helyzeteket szimuláltak a kommandósok közreműködésével. A bin Ladennel végző SEAL Team Six mind a hét érintett tagja jelenleg is aktív szolgálatot teljesít a haditengerészetnél. Négy társuk szerepét még vizsgálják.

A kommandósok több írott és íratlan szabályt is megsértettek, amikor beszélni kezdtek egy videojáték kedvéért. Az előbbiek közé tartozik a titoktartási kötelezettség megszegése és a hűtlen adatkezelés, amit a rájuk bízott dokumentumokban foglalt információk kiszivárogtatása jelent, a másik pedig, hogy a haditengerészet etikai kódexe szerint kommandósnak kerülnie kell a nyilvánosságot. Ezt a bin Laden megölésével garantált hírnév miatt már többen megszegték. Az egyik kommandós, Matt Bissonnette könyvet írt a pakisztáni Abbottabádban végrehajtott amerikai akcióról, nyolcan pedig William McRaven tengernagynak, az akció felelősének jóváhagyása mellett Hollywoodig futottak a sztorival – annak ellenere, hogy ezzel mindegyikük a karrierjét teszi kockára. Így vagy úgy, de a SEAL Team Six két filmben is szerepet kap: az egyik Bin Laden likvidálásáról szól, a másik egy hajóskapitány megmentéséről, akit kalózok raboltak el Szomáliában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.