Állampolgársági törvény ellen tüntettek Kassán

Több százan vettek részt szombat délután Kassán az alkotmánymenetnek nevezett békés tüntetésen, amelyen a résztvevők a szlovákiai demokrácia és az alkotmányosság vívmányainak megőrzése mellett és a szlovák állampolgársági törvény ellen emelték fel szavukat.

Több százan vettek részt szombat délután Kassán az alkotmánymenetnek nevezett békés tüntetésen, amelyen a résztvevők a szlovákiai demokrácia és az alkotmányosság vívmányainak megőrzése és érvényesítése érdekében emelték fel szavukat. A résztvevők a Szent Ezsébet székesegyháztól indultak a szlovákiai Alkotmánybíróság kassai székháza elé.

Gubík László, a Via Nova ifjúsági szervezet elnöke a szervezők nevében elmondta: Üzenetértékú a helyszín megválasztása és az időpnt is, amely az ország alaptörvénye elfogadásának huszadik évfordulója. -A szlovákiai állampolgársági törvény alkotmányellenes módosítása következtében idáig közel háromszáz polgár veszítette el szlovák állampolgárságát, a legtöbben kifejezett akaratuk ellenére. Hozzám hasonlóan öt szlovákiai magyar is. Azóta mind a hatan a szlovák hatóságok zaklatásának vagyunk kitéve, holott az alaptörvény szerint akarata ellenére senki nem fosztható meg szlovák állampolgárságától. Tiltakozó petíciós íveinket több mint húszezren írták alá, de miután benyújtottuk a pozsonyi belügyminisztériumba, ott azt a választ kaptuk, hogy a törvények felülvizsgálata kizárólag az Alkotmánybíróság joga, ahova már jogorvoslati kérelemmel fordultak a Híd párt parlamenti képviselői, több mint harminc szlovák kollégájukkal együtt. Ezért kérjük a taláros testülettől, hogy legyen valóban a jogállamiság őre és ne késlekedjék alkotmányellenesnek nyilvánítani az alkozmányellenes törvényt – nyilatkozta lapunknak Gubík László.

A menetben ott volt Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának az elnöke, Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, továbbá a szlovák állampolgárságától akarata ellenére megfosztott, 101 éves özvegy Tamás Aladárné, nyugdíjas rimaszombati pedagógus, Boldoghy Olivér színművész, Fehér István pedagógus, valamint Dolník Erzsébet volt parlamenti képviselő és Kassai Gyula református lelkész.

A kassai Alkotmánybíróság székháza előtt nyilatkozatokat olvastak fel, amelyek hangsúlyozták, hogy a közös Európa szellemiségével ellentétes és jogsértő a szlovák állampolgársági törvény, ezért semmissé nyilvánítását kérik. Sokan a szlovák alaptörvényt tartalmazó kiadványt emelték a magasba, követelésük nyomatékosítása érdekében. A résztvevők levelet küldtek a sepsiszentgyörgyi Igazság Napja tüntetés résztvevőinek, igy is támogatva a küzdelmüket. Hasonló tartalmú üzenet érkezett a Székelyföldről is.

Lapunk néhány héttel ezelőtt megkérdezte a szlovák külügyminisztert, vajon nem tartja-e alkotmánysértőnek a vitatott szlovák jogszabályt, s nem kívánják-e módosítani. „Azok a szlovák állampolgárok, akik saját elhatározásukból és szabadon kérték a magyart is, tisztában voltak a következményekkel, kizárólag tőlük függött, milyen döntést hoznak. Azt se feledjük, hogy az első lépést a magyar fél tette meg a könnyített honosítással. Kormányunk módosítani kívánja a hatályos szlovák állampolgársági törvényt. Megvárjuk, és természetesen figyelembe vesszük az alkotmánybíróság döntését. A módosítás mindenképpen az európai normákon és sztenderdeken alapul majd. Az a célunk, hogy rendezzük azoknak a szlovák állampolgároknak a sajátos helyzetét, akik külföldön élnek, tehát a másik országhoz reális kötődés fűzi őket. A kettős állampolgárságot különböző módon megítélő magyar és szlovák jogszabályból fakadó ellentéteket kétoldalú problémának tartjuk. Ezen a szinten kívánjuk rendezni –válaszolta Miroslav Lajcák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.