Állampolgárság csak hűségesküért

Claude Guéant belügyminiszter szerint a francia burkatilalom áprilisi hatályba lépése óta a hatóságoknak mindössze hat muszlim nőt kellett megbüntetniük.

Mindössze hat nőt ítéltek pénzbüntetésre a hatóságok Franciaországban azóta, hogy áprilisban életbe lépett a burkatilalom – jelentette ki Claude Guéant belügyminiszter a Le Monde napilapnak adott interjújában. A politikus beszámolója szerint ugyan 237 hölgyet idéztek be a hatóságok, csak elenyésző esetben találták bizonyítottnak, hogy valóban törvénysértően viselkedtek volna, és senki nem volt, akinek „állampolgári képzésen” kellene részt vennie, mert fejkendőben vagy burkában mutatkozott az utcákon. (Az „állampolgári képzés” a törvény szerint külön büntetési tétel a pénzbírságon felül.) Meglepő, de a meghallgatásra beidézett 237 hölgy egynegyede nem muszlimnak született, hanem áttért a vallásra – jegyezte meg az interjúban Guéant.

Nyelv, kultúra, értékrend. Szomáli nő francia állampolgárság eskü előtt Máltán, Valletta városában
Somali migrant Gani Muhamed Sheek, who is leaving for France, adjusts her shawl while waiting for a bus to the airport outside the Hal Far Reception Centre outside Valletta July 9, 2009. A total of 92 migrants enjoying international protection that prevents their deportation left Malta on Thursday to begin a new life in France as part of an initiative between the French and Maltese authorities, the International Organisation for Migration said. REUTERS/Darrin Zammit Lupi (MALTA POLITICS) MALTA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN MALTA

A burkatilalom – amely megtiltja, hogy nők nyilvános helyeken az arcot elfedő ruházatot viseljenek – áprilisi bevezetése óta is a támadások kereszttüzében áll. Bár a franciaországi muszlimok legtöbb képviselője szerint a jogszabály csak arra jó, hogy megbélyegezze a közösséget, akik védelmezik, azt állítják, a törvény a nemek közötti egyenlőség és Franciaország szekuláris voltának a fő biztosítéka, nem beszélve arról, hogy csírájukban fojtja el a szélsőséges tendenciákat.

Franciaország egyébként január 1-től jelentősen szigorított az állampolgárság megszerzésére vonatkozó jogszabályokon. Eszerint a jövőben a minden bevándorlónak két kemény vizsgán is meg kell felelnie, ha francia állampolgár akar lenni. Az egyik azt méri fel, hogy a jelölt nyelvtudása felér-e egy átlagos francia tinédzserével, a másik pedig azt, kellően ismeri-e a francia kultúrát. Bár az új törvény a kettős állampolgárságot nem zárja ki, az új állampolgároknak a „francia értékrendre” is fel kell esküdniük. Az ellenzék szerint a jogszabály csak Nicolas Sarkozy francia elnök egyik kampányfogása, amely a szélsőjobboldali szavazóknak szól alig négy hónappal az elnökválasztás előtt. Amíg Aline Le Bail-Kremer, az SOS-Racisme nevű emberi jogi szervezet szóvivője szerint a Szabadság, egyenlőség, testvériség hírhedt mottójából az egyenlőséggel egy idő óta hibázik valami Franciaországban, Francois Hollande szocialista elnökjelölt szerint a törvény csak arról tanúskodik, hogy a jobboldal „bármire képes” a hatalomban maradásért.

Maga Guéant egyébként régóta a keményvonalas bevándorláspolitika egyik fő képviselőjének számít Franciaországban. Elképzelése szerint a jövőben kétszázezerről 180 ezerre csökkentenék a Franciaország által évente legálisan befogadható menekültek és bevándorlók létszámát, tavaly pedig személyesen járt közben azért, hogy egy algériai származású férfi ne kapja meg a francia állampolgárságot, mert „megalázóan” viselkedik a nőkkel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.