Állami pénzt nyúlt le a spanyol herceg?

Korrupciós ügybe keveredett a spanyol királyi család egyik tagja. Inaki Urdangarínt, I. János Károly király vejét közpénzekkel való visszaélés ügyében gyanúsítottként fogják kihallgatni.

A királyi ház nem kívánta kommentálni a híreket, arra hivatkozva, hogy tiszteletben tartják az igazságszolgáltatás függetlenséget.

A baszk származású Urdangarín az 1996-os atlantai olimpián ismerkedett meg Cristinával, a király kisebbik lányával. A férfi az olimpiai bronzérmes kézilabdacsapat tagja volt. Egy évre rá összeházasodtak, és a király a Palma hercege és hercegnője címmel ruházta fel őket. A spanyol királyi családban azonban írott szabály, hogy a családtagok nem foglalkozhatnak üzleti tevékenységgel, nehogy visszaéljenek nevükkel és kapcoslataikkal. A munkát természetesen nem tiltják, felesége például az UNESCO spanyol tagozatának tiszteletbeli elnöke, sógornője, Elena pedig a Caixa bank alapítványánál dolgozik, jelképes fizetésért. A család megélhetési költségeit a király fedezi.

Inaki Urdanagarín azonban létrehozta a Noos intézetet, amely a baleári-szigeteken szervezett nagyszabású sportrendezvényeket. A szervezésre a tartományi elnöke 2,3 millió eurót bocsátott rendelkezésükre. A spanyol korrupcióellenes hatóság gyanúja szerint ebből mintegy kértmillió euró - hamis számlákkal alátámasztva - a saját zsebükbe vándorolt. Urdangarín cégtársát tegnap már hosszas kihallgatásnak vetették alá Barcelonában. A spanyol sajtó szerint a hercegi pár 2009-ben részben azért költözött Washingtonba, hogy kikerüljön a spanyol igazságszolgáltatás érdeklődési köréből.

Urdangarin 2005-ben Barcelonában. Kézilabda, sárm, hűtlen kezelés?
Spain's Duke of Palma Inaki Urdangarin, husband of [Princess Cristina], leaves his house on a motorcycle in Barcelona, Spain, June 9, 2005. [Spanish King Juan Carlos and Queen Sofia visited their daughter Princess Cristina's home to visit with their newborn granddaughter Irene, who was born on June 5. ]
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.