Állami kézbe kerül a drogkereskedelem

Egy Kolumbiában benyújtandó törvénytervezet a marihuána és a kokain mellett legalizálná az ecstasy fogyasztását is.

Átfogó drogliberalizációra készül Kolumbiában a kormány. Ruth Stella Correa igazságügyi miniszter bejelentése szerint a közeljövőben törvénytervezet kerül a bogotái parlament elé arról, hogy a marihuána és a kokain mellett legális legyen a szintetikus drogok, így az ecstasy fogyasztása is. Bár a törvények hivatalosan tiltják a marihuánát és a kokaint, a hatóságok általában nem emelnek vádat, ha valakinél kis mennyiséget találnak a két kábítószerből.

Correa bejelentésében az új elem, hogy a készülő törvény hatálya kiterjedne a szintetikus drogok kis mennyiségű birtoklására is, ami a kritikusok szerint azonban csak arra jó, hogy megnehezítse a vitát, ha ugyanis ecstasyból bárkinél lehet egy kevés, miért ne lehetne akár heroinból is.

A legalizálás nyílt célja a drogkereskedelem letörése. Correa mellett erről beszélt az ellenzéki Zöld Párt egyik szenátora, Roy Barreras is, aki szerint Kolumbiában a probléma a marihuánával és a szenátor által szintén könnyű drogként aposztrofált kokainnal van, a dekriminalizáció pedig véget vetne a nagyrészt rájuk épülő drogkereskedelemnek.

A legalizálás hónapok óta fő téma Latin-Amerikában. A szeptemberi ENSZ-közgyűlésen Mexikó, Guatemala és Kolumbia elnöke is szót emelt a törvényi szigor enyhítése mellett, Bolívia pedig pár hete kvázi megzsarolta világszervezetet a nagy múltú helyi hagyomány, a kokalevél rágásával.

Mákültetvény Kolumbiában. Kihúznák a szőnyeget a drogkereskedelem alól
Colombian antidrug policeman looks through of binoculars inside of a poppy plantation during an anti-drug crop eradication program in former rebel enclave of El Silencio near to San Viente del Caguan in Caqueta province, March 3, 2002. Colombia's anti-drugs police eradicated 350 acres of poppy plantations with glyphosate herbicide inside former rebel enclave. REUTERS/Daniel Munoz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.