Állami pénzen újította fel villáját Dél-Afrika első embere

A dél-afrikai ombudsman legfrissebb jelentése szerint az adófizetőknek mintegy 23 millió dollárnak megfelelő randjába került, hogy Jacob Zuma elnök többek között egy úszómedencével és egy óriási karámmal bővítette szerénynek egyébkén sem mondható magánbirtokát.

Thuli Madonsela a több mint négyszáz oldalas jelentésben mintegy 20 millió dollárra becsülte a felújítás teljes összegét, és kijelentette, hogy a májusi választásokon ismét induló Zumának vissza kellene fizetnie az állampolgároknak az „indokolatlan” felújításba ölt pénz egy részét.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök Nelson Mandela temetési szertartásán Odd Andersen / Reuters

„Az elnök hallgatólagosan belement abba, hogy a felújítás során óriási pénzösszegeket fordítsanak a nem biztonsági jellegű fejlesztésekre magánrezidenciáján” – áll a jelentésben.

A luxusbirtok kapcsán a kormány korábban már lefolytatott egy vizsgálatot, amely tavaly decemberben az elnök „ártatlanságával” zárult, mondván, a felújításra biztonsági okokból bizony szükség volt.

A BBC helyszíni tudósítója szerint Dél-Afrikában igen nagy port kavart az ügy, és a feltételezések szerint nagy szerepet játszott abban, hogy a Nelson Mandela gyászszertartásán felszólaló Zumát heves füttykoncert fogadta

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.