Államfői találkozó 16 év után

A három évig tartó boszniai háború vége óta először tárgyalt egymással háromoldalú találkozón a horvát, a szerb és a bosnyák államfő.

Először találkozott a boszniai háborút lezáró daytoni megállapodás 1995-ös aláírása óta Horvátország, Szerbia és Bosznia-Hercegovina államfője.  Az elnöki szintű, kötetlen tárgyalásra a horvátországi Brijuni szigetén került sor. – Szoros gazdasági együttműködés nélkül nem stabilizálható a régió helyzete – jelentette ki Borisz Tadics.

A szerb államfő szerint szükséges a három ország közlekedési és energetikai infrastruktúrájának összehangolása is, mert kooperáció hiányában a világgazdasági válság még jobban sújthatja az érintett országokat, amelyek célja az EU-tagság mielőbbi elérése. Horvátország két éven belül csatlakozhat, Szerbia várhatóan az idén kaphat tagjelölti státuszt, amely nyomán a közeljövőben a csatlakozási tárgyalásokat is megkezdheti.

– Szerbia csatlakozása alapvető érdekünk, és hogy mihamarabb mi is követhessük az országot – mondta Bosznia és Hercegovina háromtagú – és mindhárom tagjával Brijuniban is megjelenő – elnökségének feje, Zeljko Komsics. (Reuters)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.