Állam helyett börtön a palesztinoknak?

Háled Mesaal csütörtökön visszautasította azt az izraeli javaslatot, hogy a leendő palesztin államnak ne legyen hadserege, mert az így szerinte csak egy nagy börtön lenne. Marad a fegyveres küzdelem.

Az iszlamista palesztin Hamász szervezet damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek a közel-keleti béketeremtéssel kapcsolatos elképzeléseit felvázoló nemrégiben mondott beszédére reagált. Netanjahu késznek mondta magát arra, hogy elfogadja a palesztin állam létrehozását, ha Izrael nemzetközi garanciákat kap arra, hogy a palesztin államnak nem lesz hadserege.

Az a szárazföldön, a tengerről és a levegőből ellenőrzött állam, amiről Netanjahu beszélt, csak egy torzszülött entitás lenne, nem pedig egy nagy néphez  méltó ország - vélekedett hívei előtt mondott beszédében Mesaal, kijelentve, hogy kizárólag  fegyveres küzdelemmel lehet a palesztinok jogait helyreállítani.

A kizárólagos zsidó államra való utalás pedig Mesaal szerint a palesztinok kiátkozásával lenne egyenértékű, mert ebben az esetben le kellene mondani 6 millió palesztin jogáról, hogy visszatérjen szülőföldjére, ahol most Izrael létezik.

Mesaal arra szólított fel, hogy az arabok ne legyenek elnézőek Izraellel szemben. "Az ellenség vezetőinek az a követelései, hogy Izraelt zsidó államként ismerjék el, rasszisták, nem különböznek a fasiszta Olaszországtól és a náci Németországtól" - jelentette ki Mesaal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.