Áll a londoni metró, milliók mennek lábbusszal munkába

Londoniak milliói szembesültek ma reggel azzal, mekkora kihívás eljutni a munkahelyükre, miután a metróvezetők és a személyzet 24 órás sztrájkja gyakorlatilag megbénította az angol főváros teljes földalatti-hálózatát.

A londoni földalatti vezetősége arról tájékoztatott, hogy egész nap nem járnak a szerelvények a világ legrégibb metróhálózatán. A leállás oka a tervezett éjszakai járatok körüli vita – tudósít a Reuters.

Az utasok kénytelenek voltak gyalog vagy kerékpáron nekivágni az útnak, harcolhattak a taxikért, vagy felzsúfolódtak a tömött buszokra, esetleg otthon maradhattak.

A közlekedési vállalat vezetői elmondásuk szerint egy további folyami hajót és kétszáz mentesítő buszt állítottak forgalomba, hogy bírják a megnövekedett felszíni utasszámot. Az állomásokon munkatársaik segítenek az utcán is kígyózó sorok kezelésében.

"Számos iparágban kell éjszaka is dolgozni, és London egy 24/7 város" – nyilatkozta az északkelet-londoni Epping állomáson várakozó Mark Crosby. "Mindenkinek joga van a saját véleményéhez, de nem hiszem, hogy sztrájkolniuk kéne."

Kígyózó sorok a Victoria Station-ön
Kígyózó sorok a Victoria Stationön
Paul Hackett / Reuters

Négy vasúti szakszervezet képviselői – a vezetőtől a sofőrig – csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert elégedetlenek a munkafeltételekkel és a fizetésükkel, amit a Londoni Metró (LU) kínál nekik a szeptemberre tervezett, hétvégenkénti 24 órás üzemelés idején.

"Abba kell hagyniuk a játszadozást, és el kell kezdeniük őszintén beszélni velünk, hogy megoldást találjunk a vitára" – nyilatkozta Manuel Cortes, a TSSA szakszervezet vezetője. "Itt az ideje, hogy abbahagyjuk az egymásra mutogatást, és megegyezzünk egy olyan megoldásban, amely mozgásban tartja Londont."

A Londoni Metró a hírek szerint 137 további éjszakai metróvezetőt vett fel, elfogadható fizetést kínált, és biztosította a többi dolgozót, hogy a változások nem érintik őket, és senkinek nem kell túlóráznia. 

"Az éjszakai metrójáratokat a londoniak és a vállalkozások is évek óta kérik" – számolt be Steve Griffiths, a Londoni Metró üzemeltetési vezérigazgató-helyettese, azzal vádolva a szakszervezeteket, hogy nem hajlandóak tárgyalni.

Munkába menet lábbusszal
Munkába menet lábbusszal
Paul Hackett / Reuters

Boris Johnson, londoni polgármester szerint az akció mögött politikai okok állnak, és azzal vádolta a szakszervezeteket, hogy nem is akarnak megállapodni. A BBC rádióban azt mondta, hogy "hagyják abba a fecsegést, vessenek véget a londoniak szenvedéseinek, és engedjék a metró személyzetét vissza a munkájukhoz."

David Cameron miniszterelnök szóvivője szerdán "elfogadhatatlannak és indokolatlannak" nevezte a megmozdulást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.