Alkudozás az EU-pénzekről: kegyetlen lesz a végjáték

Magyarország nem fogadja el, hogy akár 30 százalékkal csökkenjen az uniós összegkerete 2014-től.

Egy hónapos kegyetlen végjáték lesz – vázolta fel a következő hétéves uniós pénzügyi kerettel kapcsolatban várható kemény alkudozást Győri Enikő, az EU-ügyekkel foglalkozó államtitkár Brüsszelben, a témában illetékes hétfői tanácsülés után. Mint ismeretes, az Európai Bizottság tavalyi költségvetési javaslata alapján, és a hazánkra vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzések romlása, illetve a horvát csatlakozás költségei miatt a Magyarország számára elérhető kohéziós támogatások összege a mostani hétéves időszakhoz képest akár 30 százalékkal is kevesebb lehet. Győri Enikő a tanácsülésen elismételte a magyar álláspontot, amely szerint politikailag elfogadhatatlan ez a méretű vágás. Úgy érvelt, egy adósság- és deficitcsökkentő tagállamot nem lehet így megbüntetni. A kérdés azért is húsbavágó, mert Magyarországon a közbefektetések 95 százaléka uniós forráshoz köthető.

Győri Enikő
2011. január 14. Győri Enikő és Maros Sefovic sajtótájékoztatója, Gödöllőn. EU elnökség. Fotó: Kurucz Árpád

A mostani ülésen is fennmaradtak az úgynevezett nettó befizetők és a „kohézió barátai” (értsd: a haszonélvező országok – a szerk.) közti nézetkülönbségek. Elmozdulás akkor várható, ha majd az EU soros, ciprusi elnöksége október végén-november elején előáll a konkrét számokkal. A rendkívül ambiciózus elképzelés szerint a november 22–23-i rendkívüli uniós csúcson az állam- és kormányfők hozzák meg – egyhangúlag – a végleges döntést.

Örömtelinek nevezte az államtitkár, hogy a Magyarország által is gründolt „kohézió barátainak” 15-ös csoportja egyelőre kitart, és ismét közös álláspontot fogalmazott meg a tanácsülésen. Eszerint a kohéziós támogatások összegeit – amely a gazdasági növekedés beindításának egyik motorja – nem lehet csökkenteni. Győri Enikő közölte: a kohéziós politikát támogató tagállamok vezetőinek második csúcstalálkozója Pozsonyban lesz október 5-én. Ezen José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is részt vesz majd.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.