Alkotmányt írtak a tálibok

Teljhatalommal ruházták fel vezetőjüket, Omar mollát az afganisztáni tálibok abban a chartájukban, amelyet a mozgalom alkotmányaként nemrégiben alkottak meg.

A dubaji székhelyű al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió hétfőn arról számolt be, hogy ebben szabad kezet adtak a mollának a szervezet fogságába esett emberek fölötti ítélkezésben.

A Mudzsahedinek chartája az afganisztáni iszlám emirátusban címet viselő, 13 fejezetből álló tálib alapokmány egyebek között előírja: "ha egy hitetlen harcos fogságba kerül, meg lehet ölni, ki lehet cserélni, vagy a muzulmánok érdekeinek megfelelően váltságdíjat lehet követelni érte". A döntés erről "az imám (vagyis Omar molla) vagy helyettese hatáskörébe tartozik".

A dokumentumot a molla írta alá - az al-Dzsazíra szerint - május 9-i keltezéssel. Egy héttel azt követően tették közzé, hogy a tálibok egy elhurcolt amerikai katonáról készült videofelvételt helyeztek el a YouTube videomegosztó portálon. A 23 éves Bowe Bergdahl az első amerikai katona, aki a tálibok fogságába esett a nemzetközi közösség 2001 végén megkezdődött afganisztáni beavatkozása óta. 

Afganisztánban elszaporodtak az  erőszakos cselekmények az augusztus 20-án esedékes elnökválasztások közeledtével. A tálibok így akarják kisiklatni a választásokat.

Omar molla 1996 és 2001 között állt Afganisztán élén. Menedéket nyújtott Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezérének, majd a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után megtagadta kiadását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.