Alkotmányellenes hatáskörbővítést erőltet a román titkosszolgálat

Még a nyári szünet előtt módosítanak egyes nemzetbiztonsági rendelkezéseket Romániában, hogy erősítsék az ország terrorelhárítási kapacitását.
Klaus Iohannis államfő szerdán, a kormánnyal és parlamenti pártokkal folytatott kétnapos konzultációsorozat után javasolta egy parlamenti különbizottság létrehozását, amely a szükséges indítványokat kidolgozza. Ezek a tervezetek az elnök szerint a jövő év folyamán kerülnek a parlament elé, viszont néhány sürgős változtatást már idén, sőt a jelenlegi törvényhozási ülésszakban, azaz június végéig meg kell ejteni. Iohannis elmondta, hogy Dacian Ciolos miniszterelnök biztosította az egyeztetések alkalmával: május vége előtt a törvényhozás elé terjeszti a terrorelhárítási és a kiberbiztonsági törvényt, valamint azt a tervezetet, amely kötelezővé tenné a mobiltelefon-társaságoknak a feltöltőkártyás csomagok regisztrációját.

Az utóbbi két jogszabály korábban alkotmánysértőnek bizonyult, a számítógépek és az internetes forgalom megfigyelését célzó jogszabály több alkalommal is 2009 óta, amikor a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) előállt az első verzióval.

A mostani konzultációsorozatot megelőzően, a márciusi brüsszeli öngyilkos merényletek után Ciolos azt nyilatkozta, hogy az iszlamista szervezetek tagjai román feltöltőkártyákat használtak a merényletek előkészítése során. Később kiderült, hogy a miniszterelnök nem rendelkezett konkrét értesülésekkel, csupán „a titkosszolgálatoktól kapott információkat” közvetítette. Az ügy kapcsán többen megfogalmazták, hogy a SRI a brüsszeli merényletek ürügyén próbálja rávenni a parlamentet a hatásköre kiterjesztésére, egyúttal az állampolgári jogok korlátozására.

Nem véletlen, hogy főleg a kisebb pártok – köztük a romániai magyar kisebbség érdekvédelme, az RMDSZ – a keddi és a szerdai konzultációk után tett nyilatkozataikban nagy hangsúlyt fektettek a titkosszolgálatok ellenőrzésére. Kelemen Hunor szövetségi elnök és Calin Popescu Tariceanu, a liberális-demokraták (ALDE) vezetője is rámutatott: a szolgálatok ellenőrzése többnyire formális, és ezen változtatni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.