Alkotmányellenes a halálbüntetés Kaliforniában

Önkényesség miatt és mert késve hajtják végre, ezért nyilvánította alkotmányellenesnek a halálbüntetést egy kaliforniai szövetségi bíró. A nyugati parton lévő államban százak vannak halálsoron, de 2006 óta senkit nem végeztek ki. Ennek eredményeképp „nincs olyan racionális esküdtszék vagy törvényhozás, ami valaha is úgy döntene, hogy egy életre börtönbe zárjon valakit, akit egyszer talán halálra ítélnek majd" – mondta Cormac J. Carney szövetségi bíró.

A bizonytalanság és halasztás ebben az esetben megsérti a kegyetlen és szokatlan büntetés tilalma elleni előírást a bíró szerint - írja a The New York Times.

Kaliforniában a 748 halálraítéltnek 40 százaléka több mint 19 éve várja, hogy kivégezzék.

Carney , akit egyébként az ifjabb George Bush nevezett ki , érvénytelenítette egy 1995-ben elítélt férfi halálbüntetését, akit azért ítéltek el, mert megerőszakolta, majd megkéselte barátnője édesanyját.

Elképesztően fontosnak és példátlan döntésnek minősítette a kaliforniai egyetem halálbüntetéssel foglalkozó intézet vezetője, Elisabeth A. Semel a határozatot.

Douglas A. Berman, az ohioi állami jogi egyetem professzora szerint azonban a döntés több tucat államban tömeges fellebbezéseket vonhat maga után, mivel ritka az az állam, ahol több évtizede nem volt kivégzés. „ Kalifornia a legextrémebb példa, de Pennsylvánia is elég közel van hozzá." – mondta a professzor.

Amerikában jelenleg 33 államban van halálbüntetés. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.