Alkotmánybíróságon végezte a szovjet megszállás

A moldovai alkotmánybíróság megsemmisítette hétfőn a szovjet megszállás emléknapjáról kiadott elnöki rendeletet, amely nemcsak Moszkvában, hanem az országban is felzúdulást okozott. Az orosz fogyasztóvédelem ideiglenesen már több tízezer üveg moldovai bort vont ki az üzletekből.

A taláros testület úgy ítélte meg, hogy Mihai Ghimpu ügyvezető államfőnek nem volt joga meghozni a határozatot, amely június 28-át nemzeti emléknappá nyilvánította. Ez a dátum a szovjet korszakban a felszabadulás ünnepe volt. Az alkotmánybírósági döntés hallatán a kormánykoalíció egyik pártja bejelentette, hogy kezdeményezi az elnök alkotmányos elmozdítását.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy Mihai Ghimpu ügyvezető államfőnek nem volt joga meghozni a határozatot, amely június 28-át nemzeti emléknappá nyilvánította. Ez a dátum a szovjet korszakban a Románia alóli felszabadulás ünnepe volt. A Szovjetunió 1940-ben ezen a napon vette vissza az első világháborút követően Romániához csatolt, Besszarábia néven korábban Oroszországhoz tartozó területet a náci Németországgal kötött Molotov-Ribbentrop-paktum titkos záradéka alapján.

Az alkotmánybírósági döntés hallatán a kormánykoalíció egyik pártja, a Mi Moldovánk bejelentette, hogy kezdeményezi az elnök alkotmányos elmozdítását. Az eljárás megindításához 67 képviselő támogatására van szükség a 101 fős parlamentben. Az ellenzéki kommunistáknak 48, a Mi Moldovánknak 8 képviselője van.
A Moszkvával és Brüsszellel is jó kapcsolatokra törekvő koalíciónak kényelmetlenséget okozott az elnöki rendelet, amely gazdasági megtorlást válthat ki Oroszországból. Erre figyelmeztetető jel lehet, hogy az orosz fogyasztóvédelem több tízezer üveg moldovai bort kivont ideiglenesen az üzletekből, és nem zárta ki, hogy végleges eladási tilalmat rendel el a borra.

A gazdasági helyzet romlása éppen akkor csökkentheti a kormánykoalíció népszerűségét, amikor már kitűzték a közvetlen elnökválasztás bevezetéséről szóló népszavazás időpontját. A koalíció, miután a parlamentben nem tudta megválasztatni a jelöltjét, azt reméli, hogy a közvetlen választás útján célhoz érhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.