Alkotmánybíróságon támadják meg a katalán népszavazást

Az alkotmánybíróságon támadja meg a spanyol kormány azt, a katalán miniszterelnök által csütörtökön kiadott rendeletet, amelyben létrehozta a választási bizottságot a november 9-re tervezett függetlenségi népszavazásra - ezt Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes jelentette be pénteken Madridban.
Az Europapress spanyol hírügynökség szerint a miniszterelnök-helyettes a bejelentéshez szűkszavúan hozzáfűzte, hogy Artur Mas katalán miniszterelnök ismét megsértette az ország alkotmányát. Azt is közölte, hogy a bírósági beadványon már dolgoznak, de csak a jövő héten nyújtják be a testületnek.

Eközben Barcelonában tanácskozást tartottak a katalán parlament függetlenséget támogató pártjai és döntöttek arról, hogy folytatják a kampányt és a felkészülést tervezett referendumra. Továbbá közösen kérik az alkotmánybíróságot, hogy vonja vissza a népszavazás megtartásához szükséges jogszabályok felfüggesztését.

Az alkotmánybíróságnak így már három beadványról kell döntenie, mivel a spanyol kormány hétfőn nyújtotta be alkotmányossági kifogásait a referendum összehívásáról szóló rendelettel és az azt megalapozó népszavazási törvénnyel kapcsolatban.

A spanyol törvények alapján, amint elindul az alkotmánybírósági eljárás, a kérdéses törvényt automatikusan felfüggesztik. Így jelenleg nincs jogalapja a katalán népszavazásnak. Az alkotmánybíróság végleges döntése azonban csak hónapok múlva születhet meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.