Alkotmánybírósági beadvány az iskolai feszületek ellen Ausztriában

Az alkotmánybírósághoz fordult egy osztrák apa a lánya óvodájában kifüggesztett feszület miatt - értesült pénteken egy osztrák lap.

A férfi szerint sérti a gyermek vallásszabadsághoz való jogát, hogy egyházi ünnepeken tartott rendezvényeken kell részt vennie az óvodában, és hogy a teremben, ahol a foglalkozásokat tartják a gyerekeknek, egy kereszt függ a falon - írta honlapján a Der Standard.

Az osztrák gyakorlat "azt a benyomást kelti, hogy a keresztény hit Ausztriában különösen közel áll az államhoz, és ennek következtében egy államvallás előjogait élvezi" - érvelt. Mint mondta, ő és felesége úgy akarják nevelni a gyereküket, hogy ha elég érett lesz hozzá, maga dönthessen a vallás kérdésében.

November elején az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Olaszországot az iskolai osztálytermekben található feszület miatt. Az Európa Tanács égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű bíróság szerint az iskolai kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak a gyermeknek, másfelől sérti a gyermeknek a vallásszabadsághoz fűződő jogát.

Az ítéletnek nagy visszhangja volt. Az olasz kormánypártok aláírásgyűjtést indítottak ellene, a cseh és a lengyel parlament nyilatkozatban ítélte el. Josef Pröll osztrák alkancellár "abszolút elhibázottnak" nevezte a döntést. A konzervatív politikus szerint ha az állam betilt bizonyos vallási jelképeket, akkor nem viselkedik semlegesen, hanem az ateizmusnak fogja pártját. Pröll utalt arra is, hogy Ausztriában törvény szabályozza a kérdést.

Az Ausztriában beadvánnyal élő férfi viszont alkotmányellenesnek tartja a szabályozást, pontosabban az óvodákról szóló törvény két passzusát. Az első szerint az óvodai alkalmazottaknak "alapvető feladatuk van a vallási és erkölcsi nevelés terén", a második úgy rendelkezik, hogy azokban az óvodákban, ahol a gyerekek többsége keresztény vallású, keresztnek kell függenie a falon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.