Alkotmánybírósághoz fordulnak a szlovákiai magyarok

Összegyűjtötte a szükséges harminc támogató aláírást Híd-Most, és ezek után a kassai székhelyű Alkotmánybírósághoz fordulhat jogorvoslatért a szlovák állampolgársági törvény ügyében. Tizenhat szlovák honatya is támogatta a beadványt.

Összegyűjtötte a szükséges harminc támogató aláírást Híd-Most, s ezek után a kassai székhelyű Alkotmánybírósághoz fordulhat jogorvoslatért a szlovák állampolgársági törvény ügyében. - Tizenhat szlovák honatya is ellátta kézjegyével a beadványt, mivel a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó pártnak csupán tizennégy parlamenti képviselője van – tájékoztatta lapunkat Sólymos László frakcióvezető.

A képviselők azt kérik a taláros testülettől, hogy nyilvánítsa alkotmányellenesnek a Robert Fico kormányának regnálása idején tavaly kora nyáron elfogadott, jelenleg is hatályos jogszabályt, amely szerint aki kéri és megkapja a külföldi állampolgárságot – kevés kivételtől eltekintve - azonnal elveszíti a szlovákot. Eddig már több mint száz érintettet sújtott ez a rendelkezés, köztük három szlovákiai magyart. Az alaptörvény viszont úgy rendelkezik, hogy akarata ellenére senkit sem foszthatnak meg a szlovák állampolgárságtól.

A Híd párt képviselői azt szorgalmazzák, hogy kettős állampolgárságért egyetlen szlovákiai személyt se büntessenek. A megkötés annyi lenne, hogy az ilyen polgárok nem tölthetnének be olyan tisztségeket, illetve beosztásokat, ahol  államtitkokkal kerülnek kapcsolatba. A három szlovák kormánypárt, miként az ellenzék sem támogatja ezt az elképzelést, ezért fordultak a javaslattevők az Alkotmánybírósághoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.