Alkotmányba emelik a homofóbiát

Tanultunk a hibákból – magyarázza Bogdan Stanciu, miként sikerülhetett két kudarc után a szükségesnél hatszor több, hárommilliót meghaladó aláírást összegyűjteni a család alkotmánybeli fogalmának átírására.

A bukaresti Pro Vita egyesület vezetőjeként Stanciu az egyik alapítója a Koalíció a családért civil szervezetnek, amely a szenátus elé terjesztette az alaptörvény módosítására irányuló polgári kezdeményezést és a kamionnyi támogató aláírást. Azt kérik: foglalják az alaptörvénybe, hogy „a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásából létrejött házasságán alapul”. Jelenleg a román alkotmány „házaspárok” által létrehozott családról beszél.

– A társadalom valamennyi mai problémája a család jogállásának romlására vezethető vissza – válaszolta a kérdésre, hogy miért tartja fontosnak a család fogalmának pontosítását. Úgy érzi, Románia 2007-es uniós csatlakozása után egyre többen kérdőjelezik meg hagyományos családmodellt. A Koalíció a családért bemutatott egy 50 pontos javaslatcsomagot, amely a jogi és intézményes keretek javításával állítaná helyre a család intézményének megbecsülését. Kitért a kérdés elől, hogy ez miként függ össze a családfogalom szűkítésével, illetve „No commenttel” válaszolt arra, hogy az alkotmánymódosító javaslat az azonos nemű párok házasságának az alkotmányos tilalmára irányul.

Az Accept Romania melegjogi szervezet szerint a kezdeményezésnek nincs valódi tétje – hiszen a polgári törvénykönyv jelenleg is tiltja az azonos neműek házasságát. Az egyetlen cél, hogy „a Román Ortodox Egyház és néhány homofób szervezet” a melegek ellen hergelje a közvéleményt.

Bogdan Stanciu nem volt hajlandó kommentálni a homofóbia vádját, sem azt, hogy az alkotmánymódosító kezdeményezés mögött a Román Ortodox Egyház (BOR) állna. Egyúttal tagadta, hogy ő maga vagy szervezete a homoszexuálisok elleni akciókat szervezett volna.

Valójában a Pro Vitának hosszú homofób múltja van. Két éve a Népszabadság is beszámolt arról, hogy szervezetet megbüntette az Országos Diszkriminációellenes Tanács, amiért óriásplakátokon uszított a melegek ellen. Stanciu korábban a Noua Dreapta (Új Jobboldal) egyik vezetője volt, a szélsőjobboldali szervezet rendszeresen szervez melegellenes felvonulásokat.

A Koalíció a családért másik ismert vezéregyénisége szintén újságíró. Liana Stanciu a Szülők az Iskolai Hittanóráért Egyesület alapító elnökeként hívta fel magára a figyelmet. Az országossá nőtt szervezetet azért hozták létre, hogy az iskolai vallásoktatás mellett lobbizzon. A hittan száműzése valójában fel sem merült, mindössze azt mondta ki az alkotmánybíróság, hogy a diákokat nem lehet kötelezni a választható hittanórákon való részvételre. Tavaly ősszel, a Victor Ponta vezette kormány bukását kiváltó utcai tüntetések után Liana Stanciu amiatt háborgott, hogy az államfő nem őt, hanem „Soros zsoldosait” hívta konzultációra.

Az alkotmánymódosító tervezet elfogadásához a honatyák kétharmadának voksa szükséges. A kezdeményezést azonban először az alkotmánybíróság „rostálja”: ha a talárosok úgy találják, hogy alapvető jogot szűkítene a javaslat, azt nem tűzheti napirendre a törvényhozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.