Alkoholon bukott el a püspöknő

Kínos botlás vetett véget Németország legismertebb püspöknője karrierjének. Margot Kässman ittasan áthajtott egy piros lámpán, és bár balesetet nem okozott, levonta a konzekvenciákat, és lemondott a német evangélikus egyház vezető posztjáról.

A sors iróniája, hogy Kässman volt a legemberközelibb, legszimpatikusabb német egyházi személyiség. Tíz évvel ezelőtt, mindössze 41 évesen lett püspöknő, és bár elődje próbált azaz érvelni ellene, hogy egy négygyermekes nő nem láthatja el egyformán jól családi és egyházi kötelességeit, kvalitásai végül meggyőzték a német evangélikus vezetőket.

Kässman új stílust honosított meg: szinte mindenhol jelen volt és nem szorította háttérbe a magánéletét sem: a nyilvánosság előtt jelentette be 2006-ban, hogy mellrákban szenved, majd 2007-ben, hogy elvált a férjétől (négy gyerekkel maradt magára). Az 25 millió tagot számláló német evangélikus egyház (és a közvélemény) ezek után is kitartott mellette. Maga mondta egy Spiegel interjúban: csak akkor lehet példakép, ha nem rejti véka alá a kudarcait sem. Szerepelt talkshowkban és bulvárlapokban is, és szívesen nyilatkozott politikai kérdésekről is, még ha véleménye olykor heves vitákat okozott is: tisztségét úgy értelmezte, hogy egyfajta élő lelkiismeretnek kell lennie.

Szinte mindenhol ott volt: beszélt a gazdaság etikájától, a török Eu-csatlakozásról, a gyerekszegénységről vagy a prostitúcióról és az abortuszról. Nem véletlen, hogy 2006-ban - Angela Merkel kancellár „utódjaként" - őt választották Németországban az év asszonyának.

Nemrég - nem teljesen függetlenül a német politikában zajló vitától - egyértelműen kijelentette: nincs sok értelme az afganisztáni katonai jelenlétnek, a fegyverek nem viszik előbbre a békét. Meg is kapta érte a magáét. Nem ért hozzá, naiv pacifista - oktatták ki politikusok és katonák.

A támadásokat sokáig jól kezelte: most néhány pohár alkoholt viszont nem tud hogyan magyarázni.

 

Drezda, 2010. február 24.
Az archív képen Margot KÄSSMANN püspök, a német evangélikus egyház (EKD) vezetője igehirdetésen a drezdai Frauenkirchében 2010. január 1-jén. Margot Kässmann ittas vezetés, illetve az emiatt ellene indított bírósági eljárás
Drezda, 2010. február 24. Az archív képen Margot KÄSSMANN püspök, a német evangélikus egyház (EKD) vezetője igehirdetésen a drezdai Frauenkirchében 2010. január 1-jén. Margot Kässmann ittas vezetés, illetve az emiatt ellene indított bírósági eljárás miatt lemondott 2010. február 24-én egyházvezetői és hannoveri püspöki tisztségéről. Az 51 éves Kässmann az első női vezető volt a több mint 25 milliós német evangélikus egyház élén. Az elmúlt hét végén ittasan ült a volánhoz, és egy közlekedési szabálysértés nyomán vérében 1,54 ezrelékes, azaz teljes vezetésképtelenséget jelentő alkoholszintet állapítottak meg. A Kässmann-ügy felzúdulást okozott az egyházban és az egyházon kívül is, sokan már korábban a lemondását követelték. (MTI/EPA/RALF HIRSCHBERGER)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.